Wykonanie
Moimi faworytami są knedle ze
śliwkami, ale skoro mamy sezon
truskawkowy, to trzeba korzystać! Dawno nie robiłam tego typu potraw, bo jakoś wbiło mi się do głowy, że są strasznie pracochłonne. Okazało się jednak, że jeśli dobrze się zorganizuję, to uda mi się ulepić i ugotować wszystkie knedle w trakcie jednej dwudziestominutowej bajki (trzeba się jakoś zabezpieczyć przed Głodzillą i jego, destrukcyjną niekiedy, ciekawością). I jeszcze zdążę zrobić prosty sos 😉
Składniki na knedle (ok. 15 szt):750 g ugotowanych
ziemniaków (mączystych)300 g
mąki pszennej2
jajkaszczypta
soliokoło 15 średnich
truskawekSkładniki na sos:100 ml
jogurtu naturalnego100 g półtłustego
twarogu150 g
truskawek3 łyżki
cukruUgotowane
ziemniaki zmiel albo przeciśnij przez praskę (ostatecznie bardzo dokładnie ugnieć). Zostaw bez przykrycia do wystygnięcia i odparowania, następnie wymieszaj z dwoma
jajkami,
mąką i szczyptą
soli (ważne, żeby
ziemniaki były dokładnie utłuczone – bez grudek!). Zagnieć jednolite ciasto.Umyte
truskawki pozbaw szypułek.Z ziemniaczanego ciasta uformuj równych 15 kulek. Każdą z nich spłaszcz w dłoni na placek, ułóż na środku
truskawkę i zlep jak pieroga, po czym turlaj, aż zamieni się w kulkę. Najlepiej robić to umączonymi rękami, ponieważ ciasto się lepi.Gotuj we wrzącej wodzie (nie musi być osolona) przez 3-5 minut od wypłynięcia.Podawaj ze
śmietaną, zrumienioną
bułką tartą,
cukrem albo z sosem przygotowanym z podanych wyżej składników: w wysokim naczyniu zmiksuj
jogurt,
twaróg,
truskawki i
cukier.
Młode mamy z pewnością się ucieszą, że taki obiad mogą podać niemowlęciu, które ukończyło 10. miesiąc życia (pod warunkiem, że nie ma alergii na
truskawki i
białko mleka krowiego).Related PostsZiemniaczano-
twarogowe knedle ze
śliwkamiMakaron z
serem i
truskawkamiPierogi leniwe z
ziemniakamiKnedle ze
śliwkami (bez
sera)