Wykonanie
Dżizas, ale gorąco w tym Wrocławiu. Patelnia normalnie. A jak już jesteśmy przy patelni, to jakiś czas temu zrobiłam na obiad takie naleśniki, jak widać na zdjęciach poniżej. Czasami, kiedy z upału mózg odmawia posłuszeństwa i kulinarna wena zaczyna ostro kuleć (a apetyty hodowanych w domu mężczyzn wręcz przeciwnie) warto zwrócić się w stronę nieśmiertelnej klasyki – nie znam nikogo, kto odmówiłby naleśników z
seremPowrócę też przy okazji do tematu potraw dla niemowląt (lato im zdecydowanie sprzyja). Głodzilla jest już starszy, ale wkrótce doczekamy się nowego przychówku, więc trzeba sobie zrobić mały katalog, żeby było z czego wybierać. Na razie
będę się skupiała na starszych niemowlętach.Okolice 11. miesiąca życia dziecka to czas, kiedy rozpoczyna się jego przygoda z
nabiałem.
Winogrona w diecie Małego Człowieka pojawiają się jako jedne z pierwszych
owoców, przeważnie w postaci soczków (podając
owoc trzeba tylko uważać na pestki – jestem już pod trzydziestkę i nadal mnie irytują) – można zatem się pokusić o zaznajomienie Szkraba z takim daniem, tym bardziej, że będzie on w stanie samodzielnie wziąć je w łapkę (i nieźle się bawiąc, solidnie napaskudzić :P).
Składniki na naleśniki (około 15 szt):500 ml
mleka250 ml
wody gazowanej2
jaja280 g
mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1800)110 g
mąki pszennej (typ 650)1/2 łyżeczki
soli70 ml
oleju rzepakowegoDo pojemnego naczynia wlej
wodę,
mleko,
olej, wbij
jajka i zmiksuj. Następnie wsyp obie
mąki i
sól. Ponownie zmiksuj, nie może być żadnych grudek. Odstaw ciasto na pół godziny, aby
mąka napęczniała – po tym czasie lekko zgęstnieje. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten w cieście naleśnikowym).Składniki na farsz:50 dag półtłustego
twarogu3 łyżki
jogurtu greckiego3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegoFilozofii w wykonaniu nie ma absolutnie żadnej – po prostu wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, możesz je zmiksować za pomocą blendera. Porcje tak przygotowanego
sera rozsmarowuj na naleśnikach i składaj tak, jak lubisz.
winogrona:20 dag różowych
winogron2 łyżeczki
syropu klonowego1/2 łyżeczki
cynamonuUmyte
winogrona przekrój na pół i wypestkuj. Przełóż je do rondelka, dodaj
syrop klonowy i
cynamon. Mieszaj cały czas, aby nie dopuścić do przypalenia. Podgrzewaj na małym ogniu aż staną się szkliste i puszczą sok. Polej nimi naleśniki i podawaj
Related PostsZielone naleśniki
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBliny pszenno-gryczaneZupa ogórkowa z
kaszą manną