Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami

nazwa

Wykonanie

Dżizas, ale gorąco w tym Wrocławiu. Patelnia normalnie. A jak już jesteśmy przy patelni, to jakiś czas temu zrobiłam na obiad takie naleśniki, jak widać na zdjęciach poniżej. Czasami, kiedy z upału mózg odmawia posłuszeństwa i kulinarna wena zaczyna ostro kuleć (a apetyty hodowanych w domu mężczyzn wręcz przeciwnie) warto zwrócić się w stronę nieśmiertelnej klasyki – nie znam nikogo, kto odmówiłby naleśników z serem
Powrócę też przy okazji do tematu potraw dla niemowląt (lato im zdecydowanie sprzyja). Głodzilla jest już starszy, ale wkrótce doczekamy się nowego przychówku, więc trzeba sobie zrobić mały katalog, żeby było z czego wybierać. Na razie będę się skupiała na starszych niemowlętach.
Okolice 11. miesiąca życia dziecka to czas, kiedy rozpoczyna się jego przygoda z nabiałem. Winogrona w diecie Małego Człowieka pojawiają się jako jedne z pierwszych owoców, przeważnie w postaci soczków (podając owoc trzeba tylko uważać na pestki – jestem już pod trzydziestkę i nadal mnie irytują) – można zatem się pokusić o zaznajomienie Szkraba z takim daniem, tym bardziej, że będzie on w stanie samodzielnie wziąć je w łapkę (i nieźle się bawiąc, solidnie napaskudzić :P).
Składniki na naleśniki (około 15 szt):
500 ml mleka
250 ml wody gazowanej
2 jaja
280 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1800)
110 g mąki pszennej (typ 650)
1/2 łyżeczki soli
70 ml oleju rzepakowego
Do pojemnego naczynia wlej wodę, mleko, olej, wbij jajka i zmiksuj. Następnie wsyp obie mąki i sól. Ponownie zmiksuj, nie może być żadnych grudek. Odstaw ciasto na pół godziny, aby mąka napęczniała – po tym czasie lekko zgęstnieje. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten w cieście naleśnikowym).
Składniki na farsz:
50 dag półtłustego twarogu
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Filozofii w wykonaniu nie ma absolutnie żadnej – po prostu wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, możesz je zmiksować za pomocą blendera. Porcje tak przygotowanego sera rozsmarowuj na naleśnikach i składaj tak, jak lubisz.
winogrona:
20 dag różowych winogron
2 łyżeczki syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Umyte winogrona przekrój na pół i wypestkuj. Przełóż je do rondelka, dodaj syrop klonowy i cynamon. Mieszaj cały czas, aby nie dopuścić do przypalenia. Podgrzewaj na małym ogniu aż staną się szkliste i puszczą sok. Polej nimi naleśniki i podawaj
Related Posts
Zielone naleśniki
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Bliny pszenno-gryczane
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Źródło:http://agatagotuje.pl/pelnoziarniste-nalesniki-z-serem-i-rozowymi-winogronami