ßßß
Składniki:2 szkl mąki pszennej1 szkl mlekazimna woda1 jajkoszczypta soliszczypta cukru4 łyżki oleju rzepakowegoPrzepis:- Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko i wlewamy mleko. Doprawiamy szczyptą soli i cukru. Całość zaczynamy delikatnie łączyć za pomocą trzepaczki, z każdą chwilą mieszamy coraz energiczniej, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki 36 %. Jeżeli jest zbyt gęste należy dolać odrobinę wody i jeszcze raz wymieszać. Na koniec dolewamy olej i ostatni raz wszystko mieszamy. Odstawiamy na 10 - 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Przed nałożeniem pierwszego naleśnika dobrze jest ją zwilżyć lekko olejem, później nie będzie już takiej konieczności. Wylewamy cienką strugą ciasto na rozgrzaną patelnię, jednocześnie obracając ją w ręku w taki sposób, aby ciasto pokryło całe jej dno i rozłożyło się równomiernie. Czekam, aż się usmaży z jednej strony, zgrabnym ruchem przekładamy na drugą stronę i rumienimy.Pamiętajcie, że nie wszystkim naleśnikom dane jest trafić na talerz. Ten pierwszy zazwyczaj idzie na stracenie, a nawet i tym środkowym zdarzy się polec. Najważniejsze żeby próbować i nabrać wprawy. Później naleśniki to będzie pestka.Smacznego :)