Wykonanie
To już w TEN czwartek będziemy bezkarnie raczyć się pączuchami! :-) Cieszycie się? Bo ja baardzo! Po przepisie na
Serowe oponko-donaty z
mascarpone i nutą
limonki, przyszła kolej na rozkoszne Pączuszki Niani, które w zakłamaniu swym,prawdziwe pączki jedynie udają. Jednak, są tak delikatniutkie i smakowite, iż ręczę, że to drobne oszustwo wybaczycie im już po pierwszym kęsie. :-).Pączuszki Nianiźródło: Moje Gotowanie 3/2014Składniki na porcję do
kawy dla 3-4 osób:120ml
mleka120ml
wody100g
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią7 łyżek
masła150g
mąki pszennej3
jajaszczypta
soliolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Do garnka wlewamy
mleko,
wodę, dodajemy
masło,
cukier waniliowy, 5 łyżek
cukru,
sól. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników rozpuszczalnych :-). Doprowadzamy do zagotowania i wtedy wsypujemy całą
mąkę i zaczynamy bardzo energicznie mieszać . Postępujemy tak do chwili, gdy ciasto zacznie nam odchodzić (odklejać się) od ścianek naczynia. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy rozkłócone
jaja, jedno po drugim, energicznie mieszając.Rozgrzewamy
olej. Używając dwóch łyżeczek, z ciasta formujemy kulki i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy ca 4 minuty. Wyjmujemy i odsączamy na bibule. Następnie obtaczamy w cukrze. Serwujemy na ciepło.Życzę Wam Smacznego! :-)