ßßß
To już w TEN czwartek będziemy bezkarnie raczyć się pączuchami! :-) Cieszycie się? Bo ja baardzo! Po przepisie na Serowe oponko-donaty z mascarpone i nutą limonki, przyszła kolej na rozkoszne Pączuszki Niani, które w zakłamaniu swym,prawdziwe pączki jedynie udają. Jednak, są tak delikatniutkie i smakowite, iż ręczę, że to drobne oszustwo wybaczycie im już po pierwszym kęsie. :-).Pączuszki Nianiźródło: Moje Gotowanie 3/2014Składniki na porcję do kawy dla 3-4 osób:120ml mleka120ml wody100g cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią7 łyżek masła150g mąki pszennej3 jajaszczypta soliolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy masło, cukier waniliowy, 5 łyżek cukru, sól. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników rozpuszczalnych :-). Doprowadzamy do zagotowania i wtedy wsypujemy całą mąkę i zaczynamy bardzo energicznie mieszać . Postępujemy tak do chwili, gdy ciasto zacznie nam odchodzić (odklejać się) od ścianek naczynia. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy rozkłócone jaja, jedno po drugim, energicznie mieszając.Rozgrzewamy olej. Używając dwóch łyżeczek, z ciasta formujemy kulki i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy ca 4 minuty. Wyjmujemy i odsączamy na bibule. Następnie obtaczamy w cukrze. Serwujemy na ciepło.Życzę Wam Smacznego! :-)