ßßß Cookit - przepis na Pączuszki Niani

Pączuszki Niani

nazwa

Wykonanie

To już w TEN czwartek będziemy bezkarnie raczyć się pączuchami! :-) Cieszycie się? Bo ja baardzo! Po przepisie na Serowe oponko-donaty z mascarpone i nutą limonki, przyszła kolej na rozkoszne Pączuszki Niani, które w zakłamaniu swym,prawdziwe pączki jedynie udają. Jednak, są tak delikatniutkie i smakowite, iż ręczę, że to drobne oszustwo wybaczycie im już po pierwszym kęsie. :-).
Pączuszki Niani
źródło: Moje Gotowanie 3/2014
Składniki na porcję do kawy dla 3-4 osób:
120ml mleka
120ml wody
100g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
7 łyżek masła
150g mąki pszennej
3 jaja
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy masło, cukier waniliowy, 5 łyżek cukru, sól. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników rozpuszczalnych :-). Doprowadzamy do zagotowania i wtedy wsypujemy całą mąkę i zaczynamy bardzo energicznie mieszać . Postępujemy tak do chwili, gdy ciasto zacznie nam odchodzić (odklejać się) od ścianek naczynia. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy rozkłócone jaja, jedno po drugim, energicznie mieszając.
Rozgrzewamy olej. Używając dwóch łyżeczek, z ciasta formujemy kulki i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy ca 4 minuty. Wyjmujemy i odsączamy na bibule. Następnie obtaczamy w cukrze. Serwujemy na ciepło.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/02/paczuszki-niani-gotowe-w-po-godziny.html