ßßß
Wanilia jest rośliną wiecznie zieloną, która rośnie w lasach tropikalnych na obszarze Ameryki Południowej oraz Środkowej. Przyprawa zalicza się do storczyków i charakteryzuje się biało-żółtymi kwiatami. Produkcja wanilii jest bardzo praco- i czasochłonna, ponieważ wymaga ręcznego zapylania każdego kwiatu. Po zbiorze laski wanilii uszy się i codziennie ogląda wybierając najlepsze z nich gotowe przyprawy do eksportu. To tłumaczy dlaczego cena prawdziwej wanilii jest tak wysoka.
Wanilia była używana jako lek oraz przyprawa jeszcze przez Azteków. Jednak to dopiero Hiszpanie nadali przyprawie obecnie używaną nazwę: Wanilia. W XVI wieku przyprawa została rozpowszechniona po całej Europie. W tamtych czasach, laski wanilii wykorzystywano do nadawania aromatu słodyczom, a w szczególności czekoladzie. Wtedy też wanilię uprawiano wyłącznie w Meksyku, ponieważ tylko na tym obszarze występowały owady, które były odpowiedzialne za zapylanie kwiatów przyprawy. Na szczęście pierwsza połowa XIX wieku okazała się być przełomowa w kwestii uprawy wanilii. W tamtym czasie opracowano sztuczne zapylenie, dzięki czemu przyprawę można uprawiać również w innych zakątkach świata.
Do największych producentów wanilii zaliczają się przede wszystkim: Meksyk, Madagaskar oraz Puerto Rico.
Wanilię najczęściej stosuje się w postaci cukru waniliowego, aromatu oraz proszku. W przypadku cukru, należy zwrócić uwagę, czy nie kupuje się cukru wanilinowego. Jest on chemiczną podróbką naturalnego cukru z wanilii, przez co produkt jest dużo tańszy, ale nie mający nic wspólnego z przyprawą. Oryginalny cukier waniliowy można bardzo szybko zrobić poprzez wyjęcie ziarenek z laski wanilii i dodanie ich do słoiczka z cukrem. Dzięki temu cukier całkowicie przesiąknie waniliowym aromatem. Samą wanilię oraz produkty pochodne najczęściej dodaje się do ciast i deserów. Szczególnie niezastąpiona jest, przy wypiekaniu babek i tortów. Odrobinę wanilii można dodawać do kompotów, a nawet do bitej śmietany. Nie można zapominać o dodaniu wanilii do likierów i kawy lub czekolady. Przyprawa jest coraz częstszym dodatkiem do sosów stosowanych do mięsnych potraw.
Wybierając laski wanilii należy zwrócić uwagę czy są one twarde, dość giętkie, o mocnym zapachu oraz ciemnobrązowym zabarwieniu. Mimo dużej dostępności tańszych syntetycznych zamienników przyprawy lepiej zainwestować w naturalne laski wanilii, które można później wielokrotnie wykorzystać szczególnie do aromatyzowania ciast.
Za najważniejszą leczniczą właściwość wanilii uważa się jej działanie przeciwgorączkowe. Natomiast nalewka przygotowana na bazie wanilii, będzie posiadała właściwości wzmacniające mięsień sercowy. Wyciąg z wanilii bardzo często stosowany jest w kosmetyce. Na bazie kwiatów wanilii produkowane są kremy, balsamy, a przede wszystkim perfumy i wody toaletowe. W niektórych regionach gdzie mieszkańcy borykają się z obecnością natrętnych meszek, smarują się olejkiem waniliowym, który ma na celu odstraszenie niepożądanych owadów.
Porcja: 13g Kalorie: 37 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów6,4 kcal
z białek0,019 kcal
z alkoholu31 kcal
Gęstość1,144E-05 g
Objętość15 g/m3
Food folate0 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0013 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,00052 μg
Tłuszcz0,0078 g
Tłuszcze nasycone0,0013 μg
Węglowodany1,6 g
Total Folate0 μg
Cukier0,0016 g
Białko0,0078 g
A0 μg
B11,4E-06 mg
C0 mg
B63,4E-06 mg
E0 mg
B35,5E-05 mg
B120 μg
B21,2E-05 mg
B54,6E-06 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,00013 mg
Omega-60,00039 mg
Fosfor0,00078 mg
Magnez0,0016 mg
Potas0,019 mg
Sód0,0012 μg
Wapń0,0014 mg
Żelazo1,6E-05 mg
Cynk1,4E-05 mg
Mangan3E-05 μg
Miedź9,4E-06 μg
Selen0 μg
Cholesterol0 μg