Wanilia

nazwa

Wanilia jest rośliną wiecznie zieloną, która rośnie w lasach tropikalnych na obszarze Ameryki Południowej oraz Środkowej. Przyprawa zalicza się do storczyków i charakteryzuje się biało-żółtymi kwiatami. Produkcja wanilii jest bardzo praco- i czasochłonna, ponieważ wymaga ręcznego zapylania każdego kwiatu. Po zbiorze laski wanilii uszy się i codziennie ogląda wybierając najlepsze z nich gotowe przyprawy do eksportu. To tłumaczy dlaczego cena prawdziwej wanilii jest tak wysoka.

Historia

Wanilia była używana jako lek oraz przyprawa jeszcze przez Azteków. Jednak to dopiero Hiszpanie nadali przyprawie obecnie używaną nazwę: Wanilia. W XVI wieku przyprawa została rozpowszechniona po całej Europie. W tamtych czasach, laski wanilii wykorzystywano do nadawania aromatu słodyczom, a w szczególności czekoladzie. Wtedy też wanilię uprawiano wyłącznie w Meksyku, ponieważ tylko na tym obszarze występowały owady, które były odpowiedzialne za zapylanie kwiatów przyprawy. Na szczęście pierwsza połowa XIX wieku okazała się być przełomowa w kwestii uprawy wanilii. W tamtym czasie opracowano sztuczne zapylenie, dzięki czemu przyprawę można uprawiać również w innych zakątkach świata.

Pochodzenie

Do największych producentów wanilii zaliczają się przede wszystkim: Meksyk, Madagaskar oraz Puerto Rico.

Zastosowanie

Wanilię najczęściej stosuje się w postaci cukru waniliowego, aromatu oraz proszku. W przypadku cukru, należy zwrócić uwagę, czy nie kupuje się cukru wanilinowego. Jest on chemiczną podróbką naturalnego cukru z wanilii, przez co produkt jest dużo tańszy, ale nie mający nic wspólnego z przyprawą. Oryginalny cukier waniliowy można bardzo szybko zrobić poprzez wyjęcie ziarenek z laski wanilii i dodanie ich do słoiczka z cukrem. Dzięki temu cukier całkowicie przesiąknie waniliowym aromatem. Samą wanilię oraz produkty pochodne najczęściej dodaje się do ciast i deserów. Szczególnie niezastąpiona jest, przy wypiekaniu babek i tortów. Odrobinę wanilii można dodawać do kompotów, a nawet do bitej śmietany. Nie można zapominać o dodaniu wanilii do likierów i kawy lub czekolady. Przyprawa jest coraz częstszym dodatkiem do sosów stosowanych do mięsnych potraw.

Jak poznać świeżą wanilię?

Wybierając laski wanilii należy zwrócić uwagę czy są one twarde, dość giętkie, o mocnym zapachu oraz ciemnobrązowym zabarwieniu. Mimo dużej dostępności tańszych syntetycznych zamienników przyprawy lepiej zainwestować w naturalne laski wanilii, które można później wielokrotnie wykorzystać szczególnie do aromatyzowania ciast.

Właściwości

Za najważniejszą leczniczą właściwość wanilii uważa się jej działanie przeciwgorączkowe. Natomiast nalewka przygotowana na bazie wanilii, będzie posiadała właściwości wzmacniające mięsień sercowy. Wyciąg z wanilii bardzo często stosowany jest w kosmetyce. Na bazie kwiatów wanilii produkowane są kremy, balsamy, a przede wszystkim perfumy i wody toaletowe. W niektórych regionach gdzie mieszkańcy borykają się z obecnością natrętnych meszek, smarują się olejkiem waniliowym, który ma na celu odstraszenie niepożądanych owadów.

Wartości odżywcze

Porcja: 13g Kalorie: 37 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów6.4 kcal

z białek0.019 kcal

z alkoholu31 kcal

Gęstość1.144E-05 g

Objętość15 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0013   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.00052   μg

Tłuszcz0.0078   g

Tłuszcze nasycone0.0013   μg

Węglowodany1.6   g

Total Folate0   μg

Cukier0.0016   g

Białko0.0078   g

A0   μg

B11.4E-06   mg

C0   mg

B63.4E-06   mg

E0   mg

B35.5E-05   mg

B120   μg

B21.2E-05   mg

B54.6E-06   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.00013 mg

Omega-60.00039 mg

Fosfor0.00078   mg

Magnez0.0016   mg

Potas0.019   mg

Sód0.0012   μg

Wapń0.0014   mg

Żelazo1.6E-05   mg

Cynk1.4E-05   mg

Mangan3E-05   μg

Miedź9.4E-06   μg

Selen0   μg

Cholesterol0   μg