ßßß
Składniki (ok. 10 słoików „dżemowych”):4 kg truskawek75 dag cukruUmyte truskawki pozbaw szypułek i poprzekrawaj na pół. Połowę odłóż, pozostałe przełóż do szerokiego garnka i zasyp 25 dag cukru. Kiedy puszczą sok, podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, następnie za pomocą chochelki zbierz wytrącony syrop (trochę mniej niż litr), zlej go do słoików i zapasteryzuj (taki gratis :)).Dodaj pozostałe truskawki, resztę cukru i nadal podgrzewaj, często mieszając. Gotuj (bez pokrywki!) przez około 10-15 minut od zagotowania, często mieszając. Po tym czasie zestaw z kuchenki i zostaw do jutra.Na drugi dzień powtórz gotowanie. Odłóż odrobinę dżemu do wystudzenia i sprawdź konsystencję. Jeśli nadal jest dość rzadki, powtórz w tym samym dniu cykl gotowania (nawet dwukrotnie).Gotowy dżem przekładaj, póki jest gorący, do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcaj. Odwracaj je do góry dnem. Po ostygnięciu powinny się zassać im pokrywki. Nie trzeba pasteryzować.
*nie musisz czekać do następnego dnia, po prostu poczekaj aż trochę przestygnie i znowu zagotuj.Related PostsDżem truskawkowo-pomarańczowy + sok w bonusieDżem truskawkowy z wanilią i imbiremDżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonemDrożdżowe babeczki z truskawkamiSzybkie i proste ciasto z rabarbarem i truskawkami