Wykonanie
Jest wiele sposobów na
dżem z
truskawek. Na pierwszy rzut w tym roku poszedł
dżem bez dodatku tzw. fiksów. Ta metoda ma niestety tę wadę, że jest czasochłonna i destrukcyjnie działa na witaminy zawarte w owocach. Ma jednak i zaletę – taką, że smak jest bardzo skoncentrowany i całkiem odmienny od „szybkich”
dżemów, a konsystencja przypomina powidła.Ostatnio szalałam w świecie internetowych zakupów i wyhaczyłam tam naturalną pektynę (bez regulatorów kwasowości i benzoesanu
sodu, czyli konserwantu), czyli następne
dżemy, które pojawią się na blogu będą w sam raz dla tych, którym nie chce się długo przy garach stać i mieszać. No i przy okazji będą miały więcej witamin
Składniki (ok. 10 słoików „dżemowych”):4 kg
truskawek75 dag
cukruUmyte
truskawki pozbaw szypułek i poprzekrawaj na pół. Połowę odłóż, pozostałe przełóż do szerokiego garnka i zasyp 25 dag
cukru. Kiedy puszczą sok, podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, następnie za pomocą chochelki zbierz wytrącony
syrop (trochę mniej niż litr), zlej go do słoików i zapasteryzuj (taki gratis :)).Dodaj pozostałe
truskawki, resztę
cukru i nadal podgrzewaj, często mieszając. Gotuj (bez pokrywki!) przez około 10-15 minut od zagotowania, często mieszając. Po tym czasie zestaw z kuchenki i zostaw do jutra.Na drugi dzień powtórz gotowanie. Odłóż odrobinę
dżemu do wystudzenia i sprawdź konsystencję. Jeśli nadal jest dość rzadki, powtórz w tym samym dniu cykl gotowania (nawet dwukrotnie).Gotowy
dżem przekładaj,
póki jest gorący, do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcaj. Odwracaj je do góry dnem. Po ostygnięciu powinny się zassać im pokrywki. Nie trzeba pasteryzować.
*nie musisz czekać do następnego dnia, po prostu poczekaj aż trochę przestygnie i znowu zagotuj.Related Posts
Dżem truskawkowo-
pomarańczowy + sok w bonusie
Dżem truskawkowy z
wanilią i
imbiremDżem truskawkowo-
rabarbarowy z
cynamonemDrożdżowe babeczki z
truskawkamiSzybkie i proste ciasto z
rabarbarem i
truskawkami