Wykonanie
Jak już wcześniej wspominałam – nabyłam pektynę w celu robienia szybkich
dżemów bez utraty witamin. Wiadomo, że coś tam się i tak ulotni pod wpływem temperatury, ale przyspieszenie procesu żelowania pozwoli nam cieszyć się zdrowszym
dżemem (och, jej, zabrzmiało to niemalże, jakbym pretendowała do miana mądrej pani dietetyk). No, w każdym bądź razie, poniżej podaję przepis na bardzo przyjemny, energetyzujący
dżem z
truskawek z dodatkiem
wanilii i
imbiru. To właśnie ten
imbir daje fajnego „kopa” kubkom
smakowym. A wanilia?
Wanilia pachnie nieziemsko w tym towarzystwie 😉
Składniki (ok. 7 słoiczków):2 kg
truskawek50 dag
cukru1 mięsista
laska wanilii2 łyżki świeżego, startego
imbiru30 g pektyny
Truskawki opłucz i pozbaw szypułek. Pektynę wymieszaj ze szklanką
cukru.
Wanilię rozetnij wzdłuż i wyskrob z niej nasionka, następnie wymieszaj je z pozostałym
cukrem.
Truskawki (w całości) przełóż do garnka i zasyp
cukrem z
wanilią, podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, aż zaczną puszczać sok. Dodaj wtedy „wypatroszoną”
laskę wanilii i starty
imbir. Delikatnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut.Wsyp do
dżemu pektynę. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij wytwarzającą się pianę. Wyłów
wanilię.
Dżem jest już gotowy – można go przekładać do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących, słoików (które standardowo po zakręceniu odstawiamy do ostygnięcia dnem do góry).
Related Posts
Dżem truskawkowo-
rabarbarowy z
cynamonemDżem truskawkowo-
pomarańczowy + sok w bonusieSok i
dżem wiśniowyDżem truskawkowy bez fiksówDomowy
cukier waniliowy