ßßß
Składniki (ok. 7 słoiczków):2 kg truskawek50 dag cukru1 mięsista laska wanilii2 łyżki świeżego, startego imbiru30 g pektynyTruskawki opłucz i pozbaw szypułek. Pektynę wymieszaj ze szklanką cukru. Wanilię rozetnij wzdłuż i wyskrob z niej nasionka, następnie wymieszaj je z pozostałym cukrem.Truskawki (w całości) przełóż do garnka i zasyp cukrem z wanilią, podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, aż zaczną puszczać sok. Dodaj wtedy „wypatroszoną” laskę wanilii i starty imbir. Delikatnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut.Wsyp do dżemu pektynę. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij wytwarzającą się pianę. Wyłów wanilię. Dżem jest już gotowy – można go przekładać do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących, słoików (które standardowo po zakręceniu odstawiamy do ostygnięcia dnem do góry).

Related PostsDżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonemDżem truskawkowo-pomarańczowy + sok w bonusieSok i dżem wiśniowyDżem truskawkowy bez fiksówDomowy cukier waniliowy