Wykonanie
Dziś przepis na uniwersalne naleśniki. Uniwersalne ponieważ idealnie nadadzą się na słodkie śniadanie jak i wytrawną kolację. Ja osobiście cieniutkie naleśniki najbardziej lubię nadziewać, dlatego już wkrótce podam przepis na pyszny i pikantny farsz indyjski, ale
póki co zacznę od naleśników :)S kładniki (na ok 10 szt-cienkich):1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mleka1 duże
jajko (trafiło mi się z 2
żółtkami)3-4 łyżki
wodyszczypta
soli2 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj
sól, wbij
jajko i wlej
mleko. Wymieszaj dokładnie ,aby nie było grudek i dodaj
wodę. Konsystencja powinna przypominać gęstą
śmietanę.Patelnię teflonową mocno rozgrzej i dopiero wtedy wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż obustronnie do momentu zarumienienia.Smacznego :)