ßßß
Niektóre kręgi medyczne od lat twierdziły, że żółtko jajka to ucieleśnienie szkodliwego cholesterolu. Jednakże, jest to dosyć dalekie od prawdy. W rzeczywistości, oprócz cholesterolu, żółtko stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Niestety, skarbiec ten jest skutecznie demonizowany przez lekarzy, którzy traktują żółtko jako kozła ofiarnego w kwestii nadmiernego poziomu cholesterolu u większości swoich pacjentów. Żółtko było i jest wykorzystywane przez ludzką cywilizację od zarania dziejów, pełniąc niezbędną rolę w wielu rozmaitych dziedzinach, a w szczególności, w sztuce kulinarnej. Od wieków było postrzegane jako niezbędne uzupełnienie innych źródeł protein ludzkiej diety, jak chociażby mięsa. Charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w przyrządzaniu znakomitych deserów i wypieków, a także jako doskonały emulgator.
Bardzo często przygotowujemy rozmaite przepisy, które wymagają oddzielenia żółtka od białka. Jeśli przyrządzimy szybki lukier lub omlet z samych białek, wówczas będziemy skazani na miskę pełną zbędnych żółtek. Aczkolwiek, nie ma powodu do obaw, ponieważ istnieje mnóstwo sposobów, jak wykorzstać pozostałe żółtka, skrzętnie omijając umieszczenie ich w koszu na odpadki. Żółtka oferują wiele bogactw, których ogromne korzyści mają zastosowanie w bardzo wielu rodzajach żywności – od elastycznych makaronów, przez pyszne lody, aż po chrupiące pieczywo. Sprawdzają się też doskonale podczas pieczenia wspaniałych ciasteczek. Ponadto, są świetnym składnikiem do przygotowania majonezu lub holenderskiego sosu.
Niektóre przepisy wymagają zastosowania samych białek bądź żółtek, podczas gdy inne stwarzają okazję do pominięcia żółtka, jeśli nie chcemy, aby potrawa odznaczała się wyższym poziomem cholesterolu. W powyższych przypadkach, oddzielenie żółtka od białka jest niezbędną czynnością. Dlatego też, poniżej przedstawiamy kilka metod, jak skutecznie rozbić tą nierozłączną parkę.
Jeżeli zostały nam dodatkowe żółtka i nie chcemy ich od razu wykorzystywać, wówczas można rozważyć zamrożenie naszych żółtych rarytasów. W przeciwieństwie do białek, które można zamrozić ot tak, żółtka wymagają trochę więcej finezji. Istnieją dwa sposoby odpowiedniego zamrażania żółtek. Pierwszy polega na dodaniu szczypty soli, a drugi wymaga szczypty cukru. Najlepiej wybrać sól, ponieważ nawet słodkie przepisy wymagają niewielkiej ilości soli. Zamrażanie wygląda następująco: Wlewamy żółtko do czystego i pustego pojemnika na kostki lodu. Każde żółtko posypujemy szczyptą soli i mrozimy na kość przez całą noc. Następnie, wrzucamy je do szczelnej torby plastikowej, którą umieszczamy w zamrażarce. Mogą wytrzymać w takim stanie nawet do trzech miesięcy. Jeśli chcemy użyć zamrożonych żółtek; należy rozmrozić je w lodówce, a potem dokładnie rozmieszać. Żółtka, które nie zostały zamrożone, przetrwają w lodówce około 2-3 dni.
Poza przyzwoitą zawartością protein, żółtko zawiera również zdrowe dla serca nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym tłuszcze omega-3. Wiele osób odstrasza ilość tłuszczu i cholesterolu w jajach, jednakże, zapominają one, że żywność, taka jak mięso, drób i nabiał może dysponować tą samą lub nawet większą zawartością. Każde jajo zawiera ok. 1,6 g tłuszczów nasyconych, co sprawia, że żółtko stanowi świetny składnik zdrowego planu odżywiania. Co więcej, żółtko aż kipi od ilości składników odżywczych, tj. ryboflawina, witamina D, witamina B12, cholina i selen. Cholina odgrywa ważną rolę w odpowiednim rozwoju mózgu płodu, dlatego jajka stanowią idealne źródła tej substancji dla kobiet w ciąży. Z kolei, selen jest silnym antyoksydantem zaangażowanym w zdrowie układu immunologicznego i równowagę hormonalną, a przy okazji chroni organizm przed niektórymi typami nowotworów. Żółtko wykazuje również zawartość fitochemicznych antyoksydantów, jak luteina i zeaksantyna. Obydwa związki zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, jednocześnie promując zdrowy wzrok. Dodatkowo, luteina wykazuje zdrowotne korzyści dla skóry i serca.
Jajecznica i rozbijanie żółtka są szkodliwe dla zdrowia organizmu. Żółtko zawiera większość całkowitego cholesterolu jajka. W związku z tym, rozbicie żółtka wystawia cholesterol na większe działanie ciepła i powietrza aniżeli potrawy, w których żółtko jest nienaruszone. Powietrze i wysoka temperatura prowadzą do utleniania cholesterolu, co przyczynia się do miażdżycy.
Porcja: 11g Kalorie: 34 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów1,9 kcal
z białek7,1 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,1E-05 g
Objętość11 g/m3
Food folate1,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,1 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,403 μg
Tłuszcz2,8 g
Tłuszcze nasycone0,889 μg
Węglowodany0,486 g
Total Folate1,4E-05 μg
Sacharoza0,0079 g
Glukoza0,02 g
Maltoza0,0079 g
Fruktoza0,0079 g
Galaktoza0,0079 g
Cukier0,061 g
Białko1,7 g
Tryptofan0,019 g
Treonina0,085 g
Izoleucyna0,087 g
Leucine0,147 g
Lysine0,132 g
Metionina0,041 g
Cystyna0,029 g
Fenyloalanina0,072 g
Tyrosine0,074 g
Walina0,095 g
Arginina0,119 g
Histydyna0,044 g
Alanina0,087 g
Kwas asparaginowy0,164 g
Kwas glutaminowy0,211 g
Glicyna0,052 g
Prolina0,07 g
Seryna0,142 g
A4,4E-05 μg
B11,7E-05 mg
C0 mg
D6,25E-07 μg
B63,5E-05 mg
E0,000287 mg
Beta-Tocopherol5,7E-06 μg
Gamma-tocopherol0,000151 μg
Delta-tocopherol6,8E-06 μg
B33,7E-06 mg
B122,3E-07 μg
B25,7E-05 mg
B50,000367 μg
B90 μg
K7,9E-08 μg
Retinol4,4E-05 μg
Beta Kryptoksantyna3,7E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000122 μg
A(IU)157 IU
Bete-karoten9,8E-06 μg
Alfa-karoten4,2E-06 μg
Omega-30,028 mg
Omega-60,328 mg
Fosfor0,046 mg
Magnez0,00096 mg
Potas0,013 mg
Sód0,112 μg
Wapń0,014 mg
Żelazo0,000367 mg
Cynk0,000307 mg
Mangan6,7E-06 μg
Miedź6,3E-06 μg
Selen4,9E-06 μg
Cholesterol0,112 μg
Objętość(ml)0 ml