ßßß
Majonez jest gęstym sosem złożonym głównie z żółtek, czasem jednak z całych lub sproszkowanych jajek, oliwy bądź oleju roślinnego oraz różnych przypraw. Wśród ostatnich składników można znaleźć cukier, pieprz, sól, sok z cytryny oraz musztardę.
Majonez został odkryty ponad 250 lat temu przez francuskiego księcia Richelieu. To dokładnie w 1756 roku Książe zdobył wyspę Minorkę, która wcześniej znajdowała się pod władaniem Brytyjczyków. Mieszkańcy Minorki ku chwale nowego władcy zobowiązani byli do przygotowania słynnego sosu, który składał się z żółtek i oliwy. Składniki były starannie ucierane tworząc gęstą i białą konsystencję. Nazwa majonezu wzięła się od Portu Mahon położonego na wybrzeżu wyspy. Nie ma konkretnej daty przedostania się przepisu na tereny Polski. Jednak biały sos na dobre zagościł na tutejszych stołach.
Obecnie w sklepach spotyka się kilka rodzajów majonezu, które uwarunkowane są przede wszystkim zastosowaniem w przygotowywaniu potraw. Wśród nich wymienia się popularny majonez stołowy, który jest stosowany uniwersalnie. Dodaje się go przede wszystkim do jajek ugotowanych na twardo, sałatek, wędlin i serów, kanapek, a także sporządzania innych sosów. Majonez sałatkowy swoje przeznaczenie ma głównie w sałatkach. Można go również podawać do faszerowanych warzyw, a szczególnie do papryki przekrojonej na pół. Innym rodzajem majonezu jest sos majonezowy, który posiada rzadszą konsystencję i jest najczęściej bazą do innych sosów. Bardzo często na jego podstawie robi się sos czosnkowy. Ostatnim typem białego składnika jest majonez dekoracyjny, który ze względu na swoją dużą gęstość będzie służyć do dekoracji przystawek, potraw, a nawet niektórych zup.
Niestety majonez należy do bardzo tuczących smakołyków ponieważ 100 gramów majonezu to nawet ponad 700 kalorii. Kupiony gotowy majonez posiada bardzo dużo konserwantów, przez co do jego głównych składników można zaliczyć jedynie tłuszcze (ponad 75% zawartości), białko oraz węglowodany. Wykonując domowy majonez można pozbyć się szkodliwych konserwantów, jednak tym samym skraca się jego termin ważności.
Porcja: 14g Kalorie: 57 kcl
Błonnik pokarmowy0,032 g
z cukrów3,9 kcal
z białek0,5 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,4E-05 g
Objętość15 g/m3
Food folate3,6E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,5 μg
Tłuszcze wielonienasycone3,5 μg
Tłuszcz5,8 g
Tłuszcze nasycone0,838 μg
Tłuszcze trans0,025 g
trans monoenoic fat0 g
trans polyenoic fat0,027 g
Węglowodany1,3 g
Total Folate3,6E-07 μg
Sacharoza0,245 g
Skrobia0,424 g
Glukoza0,064 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,071 g
Galaktoza0 g
Cukier0,527 g
Białko0,154 g
Tryptofan0,0018 g
Treonina0,006 g
Izoleucyna0,0073 g
Leucine0,011 g
Lysine0,0087 g
Metionina0,0034 g
Cystyna0,0019 g
Fenyloalanina0,006 g
Tyrosine0,0055 g
Walina0,0081 g
Arginina0,0066 g
Histydyna0,0031 g
Alanina0,0056 g
Kwas asparaginowy0,0099 g
Kwas glutaminowy0,02 g
Glicyna0,0035 g
Prolina0,0086 g
Seryna0 g
A3,5E-06 μg
B11,8E-06 mg
C6E-06 mg
B61,6E-05 mg
E0,000856 mg
Beta-Tocopherol3,9E-05 μg
Gamma-tocopherol0,0034 μg
Delta-tocopherol0,000741 μg
B31,9E-06 mg
B121,4E-08 μg
B23,4E-06 mg
B52E-05 μg
B90 μg
K7,7E-06 μg
Retinol3,2E-06 μg
Beta Kryptoksantyna9,2E-07 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna5,4E-06 μg
A(IU)16 IU
Bete-karoten3,1E-06 μg
Alfa-karoten2,8E-08 μg
Omega-30,386 mg
Omega-63,2 mg
Fosfor0,0036 mg
Magnez0,000846 mg
Potas0,0051 mg
Sód0,076 μg
Wapń0,0021 mg
Żelazo3,1E-05 mg
Cynk2,3E-05 mg
Fluor5,6E-08 μg
Mangan1,2E-05 μg
Miedź3,7E-06 μg
Selen2,4E-07 μg
Cholesterol0,0033 μg
Fitosterol0,021 μg
Campesterol0,0035 μg
Stigmasterol0,0036 μg
Beta sitosterol0,0093 μg
Objętość(ml)0 ml
Procent masy0 %