ßßß Cookit - przepis na Nowoorleańska sałatka coleslaw Nigelli

Nowoorleańska sałatka coleslaw Nigelli

nazwa

Wykonanie

O, jak ja kiedyś nie znosiłam sałatki coleslaw, którą można zamówić sobie w każdym praktycznie fast foodzie! Nie wiem, skąd ten zachwyt. Paląca biała kapusta wymieszana z byle jakim majonezem.
Postanowiłam się przemóc, kiedy zobaczyłam zmodyfikowany przepis u Nigelli. We wstępie wspominała, że dzięki tej sałatce nawróciła kilku antykolesławowiczów. No to może dopisać sobie mnie do listy.
W przepisie znajdują się orzechy pekan. Nie warto ich specjalnie kupować na intencję robienia tej sałatki, bo w Polsce są dość drogie, a smakują (moim zdaniem) identycznie jak orzechy włoskie. Spokojnie można je nimi zastąpić w tym i w każdym innym przepisie, w którym są wymienione.
Nie da się jednak ukryć, że w samej nazwie orzechy pekan kryje się powiew wielkiego świata. Podając sałatkę z pekanami, można się poczuć jak hamerykańska gospodyni domowa z lat 50-tych, która ze słodkim jak miód uśmiechem przyklejonym do upudrowanej buzi serwuje posiłki w rozkloszowanej spódnicy i uroczym fartuszku. Podając sałatkę z orzechami włoskimi, pozbawiamy się czysto snobistycznego, wymuszonego efektu „wow”. Ja zadałam już szyku, poprószyłam drogocennymi pekanami i mi wystarczy. Następnym razem postawię na banalne włoskie orzechy.
Źródło przepisu: Nigella Lawson „Nigella ekspresowo”
Składniki :
1/2 główki kapusty włoskiej
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 dymki
100 g dobrego majonezu (np. domowego)
2 łyżki maślanki
1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić płynnym miodem)
1 łyżeczka octu jabłkowego
50 g posiekanych orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
przyprawy: sól i pieprz
Kapustę obierz z brzydszych, grubych liści i poszatkuj ją drobno (warto mieć malakser, idzie migiem).
Obraną marchew zetrzyj na tarce, następnie posiekaj jak najdrobniej seler naciowy i dymki.
Majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet wymieszaj, po czym polej sosem wszystkie warzywa i starannie wymieszaj.
Dopraw sałatkę do smaku solą oraz pieprzem i posyp posiekanymi orzechami.
Related Posts
Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
Bulion warzywny ze szparagami
Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Potrawka z indyka z pełnoziarnistymi knedelkami
Źródło:http://agatagotuje.pl/nowoorleanska-salatka-coleslaw-nigelli