Wykonanie
O, jak ja kiedyś nie znosiłam sałatki coleslaw, którą można zamówić sobie w każdym praktycznie fast foodzie! Nie wiem, skąd ten zachwyt. Paląca
biała kapusta wymieszana z byle jakim
majonezem.Postanowiłam się przemóc, kiedy zobaczyłam zmodyfikowany przepis u Nigelli. We wstępie wspominała, że dzięki tej
sałatce nawróciła kilku antykolesławowiczów. No to może dopisać sobie mnie do listy.W przepisie znajdują się
orzechy pekan. Nie warto ich specjalnie kupować na intencję robienia tej sałatki, bo w Polsce są dość drogie, a smakują (moim zdaniem) identycznie jak
orzechy włoskie. Spokojnie można je nimi zastąpić w tym i w każdym innym przepisie, w którym są wymienione.Nie da się jednak ukryć, że w samej nazwie
orzechy pekan kryje się powiew wielkiego świata. Podając
sałatkę z pekanami, można się poczuć jak hamerykańska gospodyni domowa z lat 50-tych, która ze słodkim jak
miód uśmiechem przyklejonym do upudrowanej buzi serwuje posiłki w rozkloszowanej spódnicy i uroczym fartuszku. Podając
sałatkę z
orzechami włoskimi, pozbawiamy się czysto snobistycznego, wymuszonego efektu „wow”. Ja zadałam już
szyku, poprószyłam drogocennymi pekanami i mi wystarczy. Następnym razem postawię na
banalne włoskie orzechy.Źródło przepisu: Nigella Lawson „Nigella ekspresowo”
Składniki :1/2 główki
kapusty włoskiej1
marchewka1 łodyga
selera naciowego2
dymki100 g dobrego
majonezu (np. domowego)2 łyżki
maślanki1 łyżka
syropu klonowego (można zastąpić płynnym
miodem)1 łyżeczka
octu jabłkowego50 g posiekanych
orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
przyprawy:
sól i
pieprzKapustę obierz z brzydszych, grubych liści i poszatkuj ją drobno (warto
mieć malakser, idzie migiem).Obraną
marchew zetrzyj na tarce, następnie posiekaj jak najdrobniej
seler naciowy i
dymki.
Majonez,
maślankę,
syrop klonowy i
ocet wymieszaj, po czym polej sosem wszystkie warzywa i starannie wymieszaj.Dopraw
sałatkę do smaku
solą oraz
pieprzem i posyp posiekanymi
orzechami.
Related PostsPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemBulion warzywny ze
szparagamiOmlet ze
szparagami i
dymką (z piekarnika)
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremPotrawka z
indyka z pełnoziarnistymi knedelkami