ßßß Cookit - przepis na New Orleans Coleslaw - przepis

New Orleans Coleslaw - przepis

nazwa

Wykonanie

To nieco bardziej skomplikowana i bogatsza wersja popularnej surówki z kapusty zwanej czasami błędnie po polsku colesław ;) (coleslaw czytamy jak kouslou, tu gdzie mieszkam nawet koslou - upraszczając) Przepis na tą surówkę pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella express". Dla wielbicieli surówek będzie równie smaczna jak jej bardziej proste wersje. New Orleans Coleslaw to surówka, która z powodzeniem nada się na bardziej uroczysty obiad.
1 główka białej lub włoskiej kapusty(ok 1 kg)
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
1 gałązki szczypiorku
200 g majonezu
4 łyżki maślanki
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
100 g orzechów pecan, posiekanych
sól i pieprz do smaku
Kapustę siekamy(Nigella o tym nie wspomina, ale dobrze jest kapustę posolić i odstawić, aby puściła soki). Marchewkę ścieramy na tarce, w plasterki kroimy selera i szczypiorek
Mieszamy razem majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet. Mieszamy z warzywami. Doprawiamy i posypujemy orzechami.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/03/new-orleans-coleslaw.html