Kapusta

nazwa

Historia

Historia kapusty w przypadku prawie każdej odmiany jest taka sama. Zarówno kapusta biała, czerwona i włoska miały swoje początki w krajach położonych w Basenie Morza Śródziemnego. One również rozprzestrzeniły się bardzo szybko po terenie całej Europy. Do Polski najszybciej trafiła kapusta biała, ponieważ pierwsze wzmianki na jej temat odnotowano już w XV wieku. Kapustę włoską Polacy mogą zawdzięczać Królowej Bonie, która przywiozła ją około czterystu lat temu. Zupełnie odmienną historię posiada kapusta pekińska. Jej ojczyzną są Chiny. Tam uprawiano ją pod koniec III wieku naszej ery. Bardzo późno trafiła na stoły w krajach europejskich oraz Stanów Zjednoczonych. Miało to miejsce w latach trzydziestych XX wieku.

Pochodzenie

Jeśli chodzi o uprawę, to wszystkie odmiany kapusty nadal są wierne swoim ojczystym regionom. Jednak większość z nich zdobyła popularność rówznież w krajach, do których została sprowadzona. Dlatego też, uprawiana jest praktycznie na każdym kontynencie.

Zastosowanie

Każdą odmianę kapusty stosuje się do surówek. Szczególną rolę w tym temacie odgrywa kapusta pekińska i czerwona. Do przyrządzenia gołąbków najlepsza jest kapusta biała oraz włoska. Obie również sprawdzają się w wykonaniu bigosu lub kapuśniaku. Trzeba jedynie pamiętać, aby do tego celu dobrze poszatkować warzywo. Kapustę pekińską najlepiej jest pokroić ostrym nożem w drobne kawałki bądź porozrywać liście, tak samo jak robi się to w przypadku sałaty. Kapustę można również używać do różnego rodzaju mięs, a także jako dodatek do zup jarzynowych.

Jak poznać świeżą kapustę?

Bardzo ważne jest, aby na stół podawać świeżą kapustę. Można to rozpoznać po liściach. Jeżeli są zwiędnięte i zmieniły kolor na żółty lub brązowy, oznacza to, że kapusta leży już dłuższy czas. Dlatego kupując kapustę, szczególnie białą i czerwoną, trzeba zwrócić uwagę na to, czy liście są ściśle ułożone wobec siebie. Natomiast w przypadku kapusty pekińskiej, liście powinny być ułożone o wiele swobodniej względem siebie. Trzeba pamiętać, że zaraz po skrojeniu i zrobieniu z niej surówki, nie powinno się jej przechowywać w lodówce. Ponieważ straci ona swój smak i po prostu szybko zgorzknieje. Dlatego kapustę pekińską, powinno się konsumować zaraz po jej przygotowaniu.

Właściwości

Już starożytni Rzymianie i Grecy, a w przypadku kapusty pekińskiej, Chińczycy rozpoznali zbawienne właściwości tego warzywa. Kapustę białą, Rzymianie spożywali przed ucztowaniem. Uważali oni, że zjedzenie kilku liści uodporni ich na działanie wypitego podczas biesiadowania alkoholu. Każda odmiana kapusty to bardzo duże źródło witamin, szczególnie z grupy B. Wśród nich można wymienić witaminy B1, B2, B3, B5, B6, a także C, E, H oraz K. Poszczególne odmiany posiadają również osobliwe właściwości. Kapusta biała jest bardzo niskokaloryczna i nawet po zakwaszeniu będzie zawierała w sobie od 80 do 90% witaminy C. Posiada ona również dużą zawartość witaminy U, stosowaną do leczenia wrzodów. Spożywanie kapusty czerwonej może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka powstawania choroby miażdżycowej. Dzięki niej zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Dobry wzrok będzie można zawdzięczać jedzeniu kapusty włoskiej. Jest ona źródłem luteiny oraz zeokasntyny, które odpowiedzialne są za ochronę soczewek oka przed niepożądanym działaniem promieni UVB, a także przed powstawaniem zaćmy. Kapusta pekińska zawiera w sobie trzy wazy więcej białka niż pozostałe odmiany. Ponadto wystarczy spożywać jedynie pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej, by zaspokoić dzienną dawkę zapotrzebowania na beta-karoten.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 21 kcl

Błonnik pokarmowy2   g

z cukrów17 kcal

z białek2.6 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość3.23E-05 g

Objętość226 g/m3

Food folate4.4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.012   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.054   μg

Tłuszcz0.13   g

Tłuszcze nasycone0.023   μg

Węglowodany4.7   g

Total Folate4.4E-05   μg

Sacharoza0.068   g

Skrobia0   g

Glukoza1.4   g

Maltoza0.0085   g

Fruktoza1.2   g

Galaktoza0   g

Cukier2.7   g

Białko1   g

Tryptofan0.0099   g

Treonina0.034   g

Izoleucyna0.043   g

Leucine0.047   g

Lysine0.045   g

Metionina0.01   g

Cystyna0.0088   g

Fenyloalanina0.031   g

Tyrosine0.017   g

Walina0.041   g

Arginina0.06   g

Histydyna0.02   g

Alanina0.036   g

Kwas asparaginowy0.102   g

Kwas glutaminowy0.236   g

Glicyna0.024   g

Prolina0.148   g

Seryna0.055   g

A4.8E-06   μg

B14.6E-05   mg

C0.037   mg

B68.9E-05   mg

E0.000128   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000236   mg

B120   μg

B22.8E-05   mg

B50.000139   μg

B90   μg

K6.5E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna2.6E-05   μg

A(IU)99   IU

Bete-karoten3.6E-05 μg

Alfa-karoten2.8E-05 μg

Omega-30.026 mg

Omega-60.025 mg

Fosfor0.02   mg

Magnez0.012   mg

Potas0.188   mg

Sód0.015   μg

Wapń0.038   mg

Żelazo0.000451   mg

Cynk0.000153   mg

Fluor8.5E-07   μg

Mangan0.000135   μg

Miedź1.8E-05   μg

Selen5.9E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0094   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %