ßßß
Historia kapusty w przypadku prawie każdej odmiany jest taka sama. Zarówno kapusta biała, czerwona i włoska miały swoje początki w krajach położonych w Basenie Morza Śródziemnego. One również rozprzestrzeniły się bardzo szybko po terenie całej Europy. Do Polski najszybciej trafiła kapusta biała, ponieważ pierwsze wzmianki na jej temat odnotowano już w XV wieku. Kapustę włoską Polacy mogą zawdzięczać Królowej Bonie, która przywiozła ją około czterystu lat temu. Zupełnie odmienną historię posiada kapusta pekińska. Jej ojczyzną są Chiny. Tam uprawiano ją pod koniec III wieku naszej ery. Bardzo późno trafiła na stoły w krajach europejskich oraz Stanów Zjednoczonych. Miało to miejsce w latach trzydziestych XX wieku.
Jeśli chodzi o uprawę, to wszystkie odmiany kapusty nadal są wierne swoim ojczystym regionom. Jednak większość z nich zdobyła popularność rówznież w krajach, do których została sprowadzona. Dlatego też, uprawiana jest praktycznie na każdym kontynencie.
Każdą odmianę kapusty stosuje się do surówek. Szczególną rolę w tym temacie odgrywa kapusta pekińska i czerwona. Do przyrządzenia gołąbków najlepsza jest kapusta biała oraz włoska. Obie również sprawdzają się w wykonaniu bigosu lub kapuśniaku. Trzeba jedynie pamiętać, aby do tego celu dobrze poszatkować warzywo. Kapustę pekińską najlepiej jest pokroić ostrym nożem w drobne kawałki bądź porozrywać liście, tak samo jak robi się to w przypadku sałaty. Kapustę można również używać do różnego rodzaju mięs, a także jako dodatek do zup jarzynowych.
Bardzo ważne jest, aby na stół podawać świeżą kapustę. Można to rozpoznać po liściach. Jeżeli są zwiędnięte i zmieniły kolor na żółty lub brązowy, oznacza to, że kapusta leży już dłuższy czas. Dlatego kupując kapustę, szczególnie białą i czerwoną, trzeba zwrócić uwagę na to, czy liście są ściśle ułożone wobec siebie. Natomiast w przypadku kapusty pekińskiej, liście powinny być ułożone o wiele swobodniej względem siebie. Trzeba pamiętać, że zaraz po skrojeniu i zrobieniu z niej surówki, nie powinno się jej przechowywać w lodówce. Ponieważ straci ona swój smak i po prostu szybko zgorzknieje. Dlatego kapustę pekińską, powinno się konsumować zaraz po jej przygotowaniu.
Już starożytni Rzymianie i Grecy, a w przypadku kapusty pekińskiej, Chińczycy rozpoznali zbawienne właściwości tego warzywa. Kapustę białą, Rzymianie spożywali przed ucztowaniem. Uważali oni, że zjedzenie kilku liści uodporni ich na działanie wypitego podczas biesiadowania alkoholu. Każda odmiana kapusty to bardzo duże źródło witamin, szczególnie z grupy B. Wśród nich można wymienić witaminy B1, B2, B3, B5, B6, a także C, E, H oraz K. Poszczególne odmiany posiadają również osobliwe właściwości. Kapusta biała jest bardzo niskokaloryczna i nawet po zakwaszeniu będzie zawierała w sobie od 80 do 90% witaminy C. Posiada ona również dużą zawartość witaminy U, stosowaną do leczenia wrzodów. Spożywanie kapusty czerwonej może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka powstawania choroby miażdżycowej. Dzięki niej zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Dobry wzrok będzie można zawdzięczać jedzeniu kapusty włoskiej. Jest ona źródłem luteiny oraz zeokasntyny, które odpowiedzialne są za ochronę soczewek oka przed niepożądanym działaniem promieni UVB, a także przed powstawaniem zaćmy. Kapusta pekińska zawiera w sobie trzy wazy więcej białka niż pozostałe odmiany. Ponadto wystarczy spożywać jedynie pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej, by zaspokoić dzienną dawkę zapotrzebowania na beta-karoten.
Porcja: 85g Kalorie: 21 kcl
Błonnik pokarmowy2 g
z cukrów17 kcal
z białek2,6 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3,23E-05 g
Objętość226 g/m3
Food folate4,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,012 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,054 μg
Tłuszcz0,13 g
Tłuszcze nasycone0,023 μg
Węglowodany4,7 g
Total Folate4,4E-05 μg
Sacharoza0,068 g
Skrobia0 g
Glukoza1,4 g
Maltoza0,0085 g
Fruktoza1,2 g
Galaktoza0 g
Cukier2,7 g
Białko1 g
Tryptofan0,0099 g
Treonina0,034 g
Izoleucyna0,043 g
Leucine0,047 g
Lysine0,045 g
Metionina0,01 g
Cystyna0,0088 g
Fenyloalanina0,031 g
Tyrosine0,017 g
Walina0,041 g
Arginina0,06 g
Histydyna0,02 g
Alanina0,036 g
Kwas asparaginowy0,102 g
Kwas glutaminowy0,236 g
Glicyna0,024 g
Prolina0,148 g
Seryna0,055 g
A4,8E-06 μg
B14,6E-05 mg
C0,037 mg
B68,9E-05 mg
E0,000128 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000236 mg
B120 μg
B22,8E-05 mg
B50,000139 μg
B90 μg
K6,5E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna2,6E-05 μg
A(IU)99 IU
Bete-karoten3,6E-05 μg
Alfa-karoten2,8E-05 μg
Omega-30,026 mg
Omega-60,025 mg
Fosfor0,02 mg
Magnez0,012 mg
Potas0,188 mg
Sód0,015 μg
Wapń0,038 mg
Żelazo0,000451 mg
Cynk0,000153 mg
Fluor8,5E-07 μg
Mangan0,000135 μg
Miedź1,8E-05 μg
Selen5,9E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0094 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %