Wykonanie
Niewiele jest pewnych rzeczy na tym szalonym świecie, ale jedną z nich jest to, że u mnie w niedzielę zawsze na stół wjeżdża rosół. Następny dzień przynosi więc konieczność wyciągnięcia „porosolnych” konsekwencji. Poniedziałek stoi zatem przeważnie pod znakiem pierogów albo naleśników z
mięsem, krokietów czy też kurzych „elementów” duszonych w
śmietanie, no i oczywiście pomidorowej 😉Dzisiaj zaprezentuję Wam moje poniedziałkowe pierogi w wersji jesiennej – z
kiszoną kapustą. Ich zaletą jest cieniutkie i mięciutkie ciasto. Patent na jego zrobienie zawdzięczam Mamie, a ta z kolei teściowej swojego kolegi. Od kiedy go znamy, robienie pierogowego ciasta przestało się kojarzyć z demolowaniem stolnicy. A lepienie – to sama przyjemność…dopisek z 16.01.2013: Po 10. miesiącu życia można wprowadzić do diety niemowlęcia
kapustę kiszoną (pod warunkiem, że nie reaguje ono
ostrym zaczerwienieniem ust na sok). Na pewno sprawę ułatwi podgotowanie
kapusty i wymieszanie jej z innymi składnikami. W tym samym czasie w jadłospisie pojawia się również
cebula, którą należy oszczędnie dawkować, ponieważ jest ciężkostrawna i wzdymająca. Ma jednak wiele pozytywnych właściwości (wzmacniające, oczyszczające i odtruwające organizm), więc warto ją stosować – nie
traci ich nawet po ugotowaniu czy usmażeniu.Przygotowanie tych pierogów dla niemowlęcia nie odbiega specjalnie od procedury dla dorosłego. Przed przyprawieniem
solą i
pieprzem odłóż nieco farszu (z mniejszą ilością lub bez
cebulki), po czym osobno ulep i ugotuj pierożki. Mały Smakosz na pewno doceni ich interesujący kształt i to, że można je zjeść łapkami (pod nadzorem!).Składniki na ciasto:300 ml gorącej (ale nie wrzącej)
wody55 dag
mąki pszennej (typ 650)1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuDo miski wlej gorącą
wodę z
olejem i wsyp pół łyżeczki
soli.
Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą
mąkę i zadziw się, jak szybko zagniata się z tego gładkie ciastoOdstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.Składniki na farsz:50 dag gotowanego
mięsa40 dag
kiszonej kapusty1
liść laurowy2 ziarna
ziela angielskiego2
marchewki z rosołu1
pietruszka z rosołu2 duże
cebule1 łyżka
masła klarowanego
sól i
pieprz do smakuDo farszu możesz użyć dowolne
mięsko z rosołu – u mnie w tym wypadku była
cielęcina. Zmiel je razem z
marchewkami i
pietruszką, nie musisz robić tego w niedzielę, spokojnie do poniedziałku możesz z tym poczekać.
Kapustę kiszoną zalej niewielką ilością
wody (ja nie płukałam jej wcześniej, bo lubię kwaśną) i gotuj przez 15 minut z zielem i
liściem laurowym,
potem ostudź i posiekaj. Dodaj do zmielonego
mięsa.
Cebulę zeszklij na
maśle klarowanym i dodaj do pozostałych składników. Dopraw
solą i
pieprzem.Ciasto na pierogi rozwałkuj, podsypując
mąką. Wykrawaj za pomocą szklanki i nakładaj dużą łyżeczkę farszu. Zlepiaj i układaj na ściereczce. Zagotuj w dużym garnku
wodę, dobrze
osól i wlej trochę
oleju, żeby pierogi się nie sklejały po ugotowaniu. Wrzucaj partiami do wrzątku i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.Related PostsUszka z
kapustą i
grzybami oraz karmelizowaną
cebuląDomowy pasztetUszka z
kapustą i
grzybamiStaropolski kapuśniak
myśliwski