ßßß Cookit - przepis na Uszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebulą

Uszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebulą

nazwa

Wykonanie

No koniec świata! W tym roku po raz pierwszy nie będę spędzała Wigilii z moimi rodzicami, tylko jedziemy do drugiej rodziny. Pierwszy raz kleiłam uszka bez mojej mamy. Zawsze miałyśmy taki podział, że razem doprawiałyśmy farsz do uszek, mama przygotowywała i wałkowała ciasto, a ja kleiłam. Lubiłam te chwile, bo przy takiej monotonnej czynności świetnie nam się rozmawiało o naszych babskich sprawach. Może dlatego te nasze dyskusje były takie ciekawe, bo uszka słuchały? Łezka w oku mi się zakręciła. Zapewne z tego powodu, że w tym roku będzie inaczej, inaczej też skleiłam te małe pierożki. Mama nauczyła mnie sklejać je jak koperty (i były takie „prosiaczkowe” sterczące uszka) i kleiło się je z kwadratowych kawałków ciasta. Ja zrobiłam takie bardziej „ludzkie” uszka z okrągłych kawałków wycinanych niewielką szklanką.
Składniki na ciasto:
300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
55 dag mąki pszennej (typ 650)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.
Składniki na farsz *:
70 g suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
40 dag cebuli
2 łyżki masła klarowanego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Namocz grzyby i je ugotuj. Wodę zachowaj – wlejesz ją do kapusty, którą razem z zielem angielskim i liściem laurowym trzeba też ugotować do miękkości (w niewielkiej ilości wody). Jeśli uważasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, to ją opłucz przed gotowaniem.
Cebulę pokrój w piórka i skarmelizuj (czyli bardzo długo, nawet do godziny, podsmażaj na maśle na niewielkim ogniu, nie dopuszczając jednak do przypalenia – cebula znacznie zmniejszy swoją objętość i skoncentruje swój smak)**.
Kiedy składniki ostygną, zmiksuj ugotowane grzyby i skarmelizowaną cebulę.
Ugotowaną kapustę drobno posiekaj.
Połącz składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta i zlepiaj jak pierogi, po czym sklej ze sobą rogi.
Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (od wypłynięcia przez około 3 minuty). Po ugotowaniu pozwól im ostygnąć na płaskim talerzu, wykładając je pojedynczą warstwą (jeśli nie podajesz ich od razu i planujesz zamrozić, to posmaruj je jeszcze odrobiną oleju, żeby się nie skleiły).
*z podanej ilości składników wyjdzie około 90 dość sporych uszek.
** jeśli trzeba, można od czasu do czasu podlać wodą albo dodać pół łyżeczki cukru, żeby nieco przyspieszyć proces.
Related Posts
Uszka z kapustą i grzybami
Staropolski kapuśniak myśliwski
Bigos (z garnka rzymskiego)
Poniedziałkowe pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
Postny barszcz czerwony
Źródło:http://agatagotuje.pl/uszka-z-kapusta-i-grzybami-oraz-karmelizowana-cebula