Wykonanie
No koniec świata! W tym roku po raz pierwszy nie
będę spędzała Wigilii z moimi rodzicami, tylko jedziemy do drugiej rodziny. Pierwszy raz kleiłam uszka bez mojej mamy. Zawsze miałyśmy taki podział, że razem doprawiałyśmy farsz do uszek, mama przygotowywała i wałkowała ciasto, a ja kleiłam. Lubiłam te chwile, bo przy takiej monotonnej czynności świetnie nam się rozmawiało o naszych babskich sprawach. Może dlatego te nasze dyskusje były takie ciekawe, bo uszka słuchały? Łezka w oku mi się zakręciła. Zapewne z tego powodu, że w tym roku będzie inaczej, inaczej też skleiłam te małe pierożki. Mama nauczyła mnie sklejać je jak koperty (i były takie „prosiaczkowe” sterczące uszka) i kleiło się je z kwadratowych kawałków ciasta. Ja zrobiłam takie bardziej „ludzkie” uszka z okrągłych kawałków wycinanych niewielką szklanką.
Składniki na ciasto:300 ml gorącej (ale nie wrzącej)
wody55 dag
mąki pszennej (typ 650)1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuDo miski wlej gorącą
wodę z
olejem i wsyp pół łyżeczki
soli.
Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą
mąkę i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.Składniki na farsz *:70 g
suszonych grzybów1 kg
kiszonej kapusty40 dag
cebuli2 łyżki
masła klarowanego1
liść laurowy2 ziarna
ziela angielskiegosól i
pieprz do smakuNamocz
grzyby i je ugotuj.
Wodę zachowaj – wlejesz ją do
kapusty, którą razem z
zielem angielskim i
liściem laurowym trzeba też ugotować do miękkości (w niewielkiej ilości
wody). Jeśli uważasz, że
kapusta jest zbyt kwaśna, to ją opłucz przed gotowaniem.
Cebulę pokrój w piórka i skarmelizuj (czyli bardzo długo, nawet do godziny, podsmażaj na
maśle na niewielkim ogniu, nie dopuszczając jednak do przypalenia –
cebula znacznie zmniejszy swoją objętość i skoncentruje swój smak)**.Kiedy składniki ostygną, zmiksuj ugotowane
grzyby i skarmelizowaną
cebulę.Ugotowaną
kapustę drobno posiekaj.Połącz składniki, dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta i zlepiaj jak pierogi, po czym
sklej ze sobą rogi.Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem
oleju (od wypłynięcia przez około 3 minuty). Po ugotowaniu pozwól im ostygnąć na płaskim talerzu, wykładając je pojedynczą warstwą (jeśli nie podajesz ich od razu i planujesz zamrozić, to posmaruj je jeszcze odrobiną
oleju, żeby się nie skleiły).
*z podanej ilości składników wyjdzie około 90 dość sporych uszek.** jeśli trzeba, można od czasu do czasu podlać
wodą albo dodać pół łyżeczki
cukru, żeby nieco przyspieszyć proces.Related PostsUszka z
kapustą i
grzybamiStaropolski kapuśniak
myśliwskiBigos (z garnka rzymskiego)Poniedziałkowe pierogi z
mięsem z rosołu i
kiszoną kapustąPostny barszcz czerwony