ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami - przepis idealny

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis idealny

nazwa

Wykonanie

Pierogi którymi zrobicie wrażenie na babci, mamie a nawet teściowej :) Idealnie mięciutkie ciasto, wyrazisty, aromatyczny farsz grzybowy z kapustą. Smakują zarówno z wody jak i odsmażane, a ja wprost szaleję za pierogami na zimno - ugotowanymi i na drugi dzień takie pierożki podjadam co rusz z lodówki :) I w zasadzie jest to jedyna potrawa, która mnie tak do tej lodówki ciągnie, dlatego robie tylko raz w roku :)
Bardzo Wam polecam ten przepis, jest niezawodny i nie chcę mi się wierzyć, by ktoś mógł być zawiedziony że z niego skorzystał :) Dla mnie są to najlepsze pierogi i mimo, że jadłam to danie w wykonaniu wielu znakomicie gotujących osób to nigdy mi żadne aż tak nie smakowały.
Składniki: (wychodzi mi około 75 pierogów)
Na ciasto zaparzane:
4 szklanki mąki pszennej typu 500
2 szklanki wrzącego mleka (użyłam 0,5 %)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
Na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
suszone grzyby - tyle, ile mieści się w 1- litrowym naczyniu
3 duże cebule
czubata łyżka masła
5 łyżek oleju
5 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ja zaczynam od przygotowania farszu. przechowuję go w lodówce a ciasto i same pierogi robię już na drugi dzień)
Farsz:
Grzyby zalać 3 szklankami wrzątku, zagotować. Gotować 20 minut. Odcedzić (wywaru nie wylewać!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
kapustę krótko przepłukać zimną wodą i odcisnąć. Poszatkować.
Cebulę pokroić w niedużą kostkę.
W dużym garnku Podgrzać masło razem z olejem. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać kapustę i grzyby, zalać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ziele i listek. Przykryć i dusić do miękkości kapusty (u mnie około 40-50 minut. Należy pilnować żeby nam cała woda nie odparowała i w razie czego dolewać neiwielkie ilości. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem pod własny smak i wystudzić.
Zawołać kogoś o dobrym wzroku i wyłowić ziele angielskie i listek - wyrzucić.
Zmielić.Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Ciasto zaparzane:
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać olej i sól, krótko wymieszać. Mleko zagotować, zdjąć korzuch i wlać do mąki. Odczekać minutę i przemieszać widelcem w miarę dokładnie. Odstawić aż przestygnie na tyle, by można było zagnieść ciasto ręką. Wyrobić na elastyczną masę.
Z tym ciastem najlepiej się pracuje gdy jest zimne, dlatego gotowe ciasto wkłądamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i schładzamy w lodówce kilka godzin.
Przygotowanie pierogów:
Blat lub stolnicę wysypujemy niedużą ilością mąki. Ciasto wałkujemy na grubośc około 1 mm. Wykrawamy krążki*, nakładamy farsz (trzeba wyczuć ilość farszu samemu, szybko się zorientujecie ile się mieści do pierożka. Nie podaje ile u mnei to było bo i tak każdy wytnie inne kółko). Sklejamy pierozki.
W dużym garnku zagotowujemy wode z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju
Na wrzątek wrzucamy pierogi, Po wrzuceniu zamieszać. Od momentu wypłynięcia gotować 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i na kilka sekund wkładamy do naczynia z zimną wodą. (dzięki takiemu hartowaniu pierogi nie będą się do siebie kleiły)
* ja do wykrawania używam takiego plastykowego urządzenia, które potem pomaga w sklejaniu pierogów - wykrawa odpowiednie kółko, potem nakładam farsz, składam pierogownicę i pierożek jest pięknie sklejony z falbanką. Niżej zamieszczę zdjęcie takiego narzędzia = do kupienia w każdym większym markecie za dosłownie kilka złotych.
Surowe pierogi można też zamrozić - powinny być rozłożone tak, by się nie stykały. Dopiero gdy solidnei zamarzną można je trzymać razem. Takie pierogi tez wrzucamy na wrzątek i gotujemy tyle samo - po porstu więcej czasu minie nim wypłyną.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/11/pierogi-z-kapusta-i-grzybami-przepis.html