Liść laurowy

nazwa

Liść laurowy zwany inaczej wawrzynem bądź liściem bobkowym zrywa się z wiecznie zielonego krzewu o wysokości do 20 centymetrów lub drzewa rosnącego nawet do 12 merów wysokości. Dziko rosnący wawrzyn może żyć nawet przez 100 lat i osiągnąć do 18 metrów wysokości.

Historia

Liść laurowy swoją karierę niestety nie rozpoczął w kulinarnym świecie. Pierwsze wzmianki na temat liści laurowych pochodzą z czasów starożytnego Rzymu i Grecji. Wtedy to, przyprawa stosowana była jedynie do zdobienia głów zwycięzców sportowych oraz wodzów, którzy wygrali bitwy lub wojny z wrogami. Dlatego liść laurowy uchodził za symbol zwycięstwa oraz sławy. Pierwszymi obszarami, na których uprawiano liść laurowy, są tereny Azji Mniejszej oraz kraje przynależące do Półwyspu Bałkańskiego.

Pochodzenie

Liść laurowy obecnie uprawiany jest praktycznie w każdym kraju położonym w basenie Morza Śródziemnego. Można go spotkać również na Krymie, w Gruzji, a także w południowej Irlandii. Ponadto można go spotkać w Ameryce Północnej i Południowej, w Australii, a nawet w Belgii.

Zastosowanie

Świeże liście laurowe mają dość gorzkawy smak, który łagodnieje wraz z ich ususzeniem. Aromat i smak liści laurowych uwolni się gdy je się drobno posieka lub pokruszy. W postaci suszonej liście laurowe dodaje się przede wszystkim do wszelkiego rodzaju marynat z mięs, warzyw, ryb lub grzybów. Liście wawrzynu podkreślają walory smakowe zup, flaków, gulaszów oraz galaret jak i potraw przyrządzonych z raków i krabów. Przyprawę dodaje się w przypadku peklowania mięsa oraz do poprawienia smaku rosołu. Zawsze należy ją dodawać na początku gotowania i koniecznie usunąć przed podaniem potrawy na stół. Inaczej może przejść gorzkawy smak na potrawę.

Świeżość

Suszone liście laurowe nie powinny być pokruszone, tylko dostępne w całości, bez żadnych plam i ogonków. Kolor liści wawrzynu mówiący o ich dobrym stanie musi być jasnozielony. Same liście powinny być elastyczne.

Właściwości

Zastosowanie liści laurowych w potrawach będzie wpływało pobudzająco na apetyt. Ponadto mogą one być składnikiem maści przeciw bólom reumatycznym. Warto dodawać kilka kropel olejku eterycznego z wawrzynu do kąpieli dlatego, że aromat laurowy ma działanie leczniczo-pobudzające. W kuchni, a dokładniej do pojemników, na przykład z mąką, ryżem bądź makaronem, włożenie listków laurowych, ochroni żywność przed wołkami zbożowymi.

Wartości odżywcze

Porcja: 245g Kalorie: 767 kcl

Błonnik pokarmowy64   g

z cukrów551 kcal

z białek45 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość2.94E-05 g

Objętość2 g/m3

Food folate0.000441   μg

Tłuszcze jednonienasycone4   μg

Tłuszcze wielonienasycone5.6   μg

Tłuszcz20   g

Tłuszcze nasycone5.6   μg

Węglowodany184   g

Total Folate0.000441   μg

Białko19   g

A0.000757   μg

B12.2E-05   mg

C0.114   mg

B60.0043   mg

B30.0049   mg

B120   μg

B20.001   mg

B90   μg

Retinol0   μg

A(IU)15153   IU

Omega-32.5 mg

Omega-63 mg

Fosfor0.277   mg

Magnez0.294   mg

Potas1.3   mg

Sód0.056   μg

Wapń2   mg

Żelazo0.105   mg

Cynk0.0091   mg

Mangan0.02   μg

Miedź0.001   μg

Selen6.9E-06   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %