Jałowiec

nazwa

To roślina należąca do rodziny cyprysowatych, jej wysokość wysokość nie przekracza 150 cm, ma postać szeroko rozgałęzionego krzewu.

Historia i pochodzenie

Historii pochodzenia jałowca nie da się ogólnie opisać, bowiem na świecie występuje ponad 70 jego gatunków i każdy z nich ma swoje odmienne pochodzenie.Jałowiec znany był już w starożytności, wówczas używano go wyłącznie do spełniania obrzędów kultu religijnego zwłaszcza przez ludy słowiańskie i germańskie. W współczesnym świecie jałowiec jest zarówno rośliną ozdobną jak i przyprawową. Występuje na całym świecie zarówno w uprawie jak i w środowisku naturalnym. W środowisku naturalnym możemy go spotkać w lasach na torfowiskach i ziemiach piaszczystych. Jeśli chodzi zaś o kulinarne i spożywcze jego wykorzystanie, stosuje się jedynie niewielkie kuliste ciemnogranatowe owoce jałowca.

Zastosowanie

Przemysł spożywczy wykorzystuje jałowiec do produkcji jakże popularnego trunku jakim jest gin, nie możemy również zapomnieć, iż jego dodatkiem powstaje również doskonała nalewka jałowcowa której przypisuje się właściwości lecznicze oraz piwo jałowcowe o delikatnym ziołowym smaku. Jeśli chodzi zaś o kulinarne zastosowanie jałowca to nieco cierpki i gorzki jego smak doskonale komponuje się z daniami z dziczyzny oraz drobiu. Jest nieodłącznym składnikiem stosowanym do produkcji wędlin min kiełbas,zwłaszcza jeśli chodzi kiełbasę jałowcowa która to w 2009 roku została oficjalnie uznana za Polski produkt tradycyjny.

Postać handlowa

W kuchni zazwyczaj wykorzystujemy jałowiec suszony który bez trudu możemy znaleźć na półkach naszych sklepów, zwykle zapakowany jest on w papierowe torebki o wadze ok 50 gram, które są zapakowane próżniowo dzięki czemu nie tracą swojego aromatu. Zakup jałowca w innej formie wymaga zwrócenia uwagi na to aby jagody nie były pokryte białym nalotem pleśni ani nadmiernie wysuszone, winny łatwo poddawać się naciskowi dwu palców.

Właściwości

Dzięki zawartości dużej ilości olejków eterycznych, jałowiec jest uznawany również za roślinę leczniczą, jest składnikiem popularnych nalewek niwelujących dolegliwości układu trawiennego, dokrewnego czy cukrzycy.