Wykonanie
A czy pasta z
fasoli jest w stanie wywołać szał kubków smakowych? Po dwukrotnym wykonaniu przepisu – pierwszy raz zgodnie z oryginałem, drugi raz ze swoimi zmianami (i tę wersję podaję tutaj), stwierdzam, że jest się czym podniecać. Muszę też przyznać, że nazwa „smalec” zostaje przeze mnie zaakceptowana, nie
będę już polemizować –
przyprawy, które są tradycyjnie używane przy produkcji smarowidła ze
słoniny, robią tutaj swoje i pasta faktycznie ma w sobie coś.Moja wersja smakuje mi bardziej i nie jest wegańska (ale nadal wegetariańska), bo do smażenia
cebuli użyłam
masła klarowanego. Nie jest to też opcja szybka, bo
fasola musi się moczyć kilka dobrych godzin. Jest jednak pełniejsza smaku, bo
przyprawy dłużej pracują z „trzonem pasty”, bo gotowane są razem z nim. Wypróbujcie oba warianty – warto!
Składniki:pół szklanki (ok.110 g)
suchej fasoli jaś*2 spore
cebule4
suszone śliwkiprzyprawy: 2
liście laurowe, 1
ziele angielskie, 1
jałowiec, 1
goździk, 1 łyżeczka
majeranku, 1 łyżka dobrego
sosu sojowego,
sól i świeżo mielony
czarny pieprzmasło klarowane do smażenia
Fasolę przelej wrzątkiem, odcedź, zalej świeżą
wodą i mocz przez noc (albo przez 8 godzin w innej
porze).Do garnka wlej
fasolę razem z
wodą, w której się moczyła, dodaj
liście laurowe,
ziele angielskie, zgnieciony
jałowiec i
goździk. Gotuj na średnim ogniu przez około 2,5 godziny. Kiedy
fasola będzie prawie miękka, wsyp 1/3 łyżeczki
soli i gotuj już do miękkości, po czym odcedź i pozbądź się przypraw. Odstaw do ostygnięcia.Zimną
fasolę zmiksuj z dodatkiem
majeranku i
sosu sojowego.
Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę
masła klarowanego i zrumień na nim
cebulę.Połącz
cebulę i
fasolę, zmiksuj. Jeśli uzyskana pasta jest zbyt sucha, to stopniowo dolewaj
wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i krótko zmiksuj je z
fasolą. Dopraw całość do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinkę, żeby smaki się przegryzły a konsystencja „okrzepła”.Zajadaj na domowym
chlebie z
ogórkiem kiszonym, albo paluchem ze słoika (forma preferowana przez Głodzillę).
*w oryginale 1 puszka
fasoli lub półtorej szklanki ugotowanej
fasoliRelated PostsDomowy pasztet
Pasta jajecznaFasolka po bretońsku
Szynka wieprzowa z
cebulkami pieczona w
piwiePieczony
boczek z
oregano