Wykonanie
Niedawno ochodziłam urodziny. Nie musicie mi składać życzeń (choć na wszelki wypadek dziękuję z góry:)). Niezbyt miłą świadomość mijającego czasu złgodziło spotkanie z moimi przyjaciółkami, które wręczyły mi dość ciężki pakunek, który przypieczętował ostatecznie moje miejsce w domu;POgromna księga z przepisami i to jakimi...Słyszałam o specjałach Jadłonomii ale jakoś do tej
pory niczego nie próbowałam aż do teraz.Zaczęłam od zachwalanego smalczyku, bo po pierwsze lubię ale zawsze wydaje mi się zbyt tłusty (a ten jest znacznie odchudzony) a poza tym zdrowszy i podobno do złudzenia przypomina ten oryginalny.No to siup, wyszukałam, poczytałam, nie zniechęciłam się bo bardzo proste się okazało to cudo.Szybkie zakupy i do roboty...
Składniki (wszędzie dostępne, więc było prosto):1 puszka
fasoli białej (lub 1,5 szklanki ugotowanej
fasoli)2
cebule4
suszone śliwki2
liście laurowe1 ziarno
ziela angielskiego1 ziarno jałowca1
goździk0,5 łyżeczki
majeranku1 łyżka
sosu sojowegoolejsól i
pieprzZaczynamy od
cebuli, którą obieramy i kroimy w kostkę.
Olej podgrzewamy na patelni i wrzucamy wspomnianą
cebulę, dodając do niej
liście laurowe,
ziele angielskie,
jałowiec,
goździk i lekko solimy. Wszystko chwilę smażymy aż
cebula nam się lekko zarumieni (chyba, że lubicie przypaloną...znam takich:)).Właściwie od razu możemy przystąpić do
fasoli, którą przesypujemy do miseczki (może być już ta docelowa dla smarowidła), solimy,
pieprzymy, dodajemy
sos sojowy,
majeranek i blendujemy.
Usuwamy wymieszane z
cebulą przyprawy i samą już
cebulę dodajemy do masy fasolowej. Na koniec kroimy w kostkę
śliwki i też dodajemy je do prawie gotowego
smalcu. Raz jeszcze blendujemy ale tym razem bardzo krótko, aby
cebula i
śliwki pozostały w większych kawałkach. Pierwsza próba i ewentualnie doprawiamy.
Smalec najlepiej przygotować dzień przed degustacją. Chłodzony smakuje najlepiej.Jeśli o mnie chodzi, wyczuwam różnicę ale faktycznie z powodzeniem może zastąpić nie tylko oryginalny
smalec ale też stać się bardzo smaczną ciekawostką kulinarną.Zdecydowanie polecam!!!