ßßß Cookit - przepis na Karkówka niedźwiedzia

Karkówka niedźwiedzia

nazwa

Wykonanie

Karkówka z czosnkiem niedźwiedzim
Potrzebne:
2 kg karkówki (może być z kością)
Czosnek niedźwiedzi
Papryka słodka
Owoce jałowca
Gorczyca
Liść laurowy
Gałka muszkatołowa
sól, olej i ocet jabłkowy (może być też winny)
Naczynie żaroodporne.
Łyżkę octu i 3 łyżki oleju wymieszać razem. Karkówkę bejcujemy, nacieramy solą. Zawijamy w folię i na 2 godziny do lodówki.
Przekładamy do naczynia. Posypujemy papryką i startą gałka muszkatołową. Dodajemy gorczycę, liście laurowe i owoce jałowca. Obficie posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2 , 5- 3 h.
Temperatura na początek 225 C, później zmniejszamy do 180.
Smacznego
Karkówkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami .
Źródło:http://kuchennekajakowanie.blogspot.com/2012/01/karkowka-niedzwiedzia.html