ßßß
Potrzebne:2 kg karkówki (może być z kością)Czosnek niedźwiedziPapryka słodkaOwoce jałowcaGorczycaLiść laurowyGałka muszkatołowasól, olej i ocet jabłkowy (może być też winny)Naczynie żaroodporne.Łyżkę octu i 3 łyżki oleju wymieszać razem. Karkówkę bejcujemy, nacieramy solą. Zawijamy w folię i na 2 godziny do lodówki.Przekładamy do naczynia. Posypujemy papryką i startą gałka muszkatołową. Dodajemy gorczycę, liście laurowe i owoce jałowca. Obficie posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2 , 5- 3 h.Temperatura na początek 225 C, później zmniejszamy do 180.
SmacznegoKarkówkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami .