Wykonanie
Zalewę peklująca na mokro przygotujemy w tabeli:Należy pamiętać, że przy peklowaniu zalewowym do wykonania zalewy peklującej wykorzystujemy
wodę o temperaturze poniżej 10 stopni.

Najpierw określamy czas peklowania dla
dziczyzny to wg. mnie min 5-7 dniZ tabeli odczytujemy ilość peklosoli potrzebną do sporządzenia mieszanki peklującej na jeden kilogram
mięsa. Następnie mnożymy odczytaną ilość peklosoli przez ilość kilogramów
mięsa poddawanego peklowaniu. Na przykład: czas peklowania przyjmujemy na 5 dni, mamy 5 kilo
mięsa, czyli potrzebujemy 56 x 5 = 280g peklosoli. Peklosól rozpuszczamy w wodzie o temperaturze poniżej 10 stopni. Do sporządzenia zalewy potrzebujemy
wody w ilości 5kg
mięsa x 0,5 l, czyli 2,5l
wody. Nasza zalewa dla 5 kg
mięsa na 5 dni peklowania to 280g peklosoli i 2,5l
wody.Jeśli wyroby po peklowaniu mokrym nie będą parzone, a podpiekane w wędzarni to ilość użytej peklosoli można zmniejszyć o około 5-8%.Peklowanie prowadzimy w temperaturze ok 6 stopni.!!!Przed nastrzyknięciem do zalewy dodajemy
miód naturalny w ilości ok 2% w stosunku do użytej ilości peklosoli oraz
serwatkę sproszkowaną w ilości ok. 10g/litr zalewy. Mieszamy te składniki i następnie otrzymaną zalewą nastrzykujemy
mięso go w ilości około 2% w stosunku do ilości użytej peklosoli. Pamiętajmy, że
miód stosujemy tylko, gdy temperatura peklowania jest poniżej 10 stopni.Następnie do pozostałej zalewy dodajemy
przyprawy (zmiażdżone, nie mielone):-
pieprz-
jałowiec-
liść laurowy-
czosnekMieszamy zalewę, układamy
mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na określony czas. Zalewę kontrolujemy przynajmniej co drugi dzień.