ßßß Cookit - przepis na Śledzie w korzeniach

Śledzie w korzeniach

nazwa

Wykonanie

Popisowe danie mojej mamy, ale ja już też je przejęłam ;) Bez niego nie ma Wigilii, a też często w inne, mniej lub bardziej odświętne dni pojawia się na stole. Choćby podane do zwykłych gotowanych ziemniaków. Poezja...Intensywny zapach jałowca, zdecydowany smak pieprzu... już od dawna nieodłącznie kojarzą mi się ze śledziem ;)
Potrzebuję:
1 kg filetów ze śledzia - matiasów w zalewie
4 cebule
oliwa
przyprawy - pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy
Matiasy moczę ok 30 minut w wodzie (zwykle są zbyt słone...). Osączam na sitku, następnie kroję na mniejsze kawałki.
Przyprawy (poza listkiem laurowym) tłukę na drobno w moździerzu i mieszam dokładnie ze śledziami w misce.
Cebulę kroję w drobną kostkę, sparzam wrzątkiem, przelewam zimną wodą.
W słoiku układam na przemian - śledzie i cebulkę. Wszystko zalewam oliwą, dokładam listek laurowy i dobrze zakręcam.
Najlepsze są na drugi dzień ;)
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji konkursowej Korzenny Tydzień 2011
Źródło:http://rozkosznesmaki.blogspot.com/2011/12/sledzie-w-korzeniach.html