Bardzo smaczna i dekoracyjna przekąska ze śledzi.Idealne danie na Świąteczny Stół :)Podpatrzone na blogu Berniki – tutaj .Składniki: (4-6 porcji)4 filety śledziowe (ja użyłam Matjas firmy Lisner)4-5 małych liści laurowych1 średnia cebula pokrojona w piórka1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego1 cytryna, sparzona wrzątkiem i pokrojona na cienkie plasterkioliwaWykonanie:Śledzie pokroić na kawałki.W słoiku (o pojemności około 500-600 ml) układać warstwami pokrojone śledzie, cebulę i plasterki cytryny. Między warstwy wkładać liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość dopełnić oliwą tak aby przykryła wszystkie składniki. Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.Śledzie podawać na zamarynowanych plasterkach cytryny, ozdobione cebulą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.Smacznego :)