Wykonanie
Może nie są to oryginalne
śledzie po sułtańsku, bo trochę przerobione na mój smak, ale mnie właśnie tak przyrządzone najbardziej smakują :-)Zachęcam to wypróbowania ...Składniki:5
filetów ze śledzi (
matiasów)1 słoiczek
koncentratu pomidorowego (190 g)2 duże
cebule100 g
rodzynek4 łyżki
octu winnego3
liście laurowekilka kulek
ziela angielskiegosólpieprz4 łyżki
oliwyWykonanie:
Śledzie wypłukać parę
razy i wymoczyć w wodzie, żeby nie były zbyt słone. Następnie pokroić je w kawałki i spryskać
sokiem z cytryny.
Rodzynki zalać wrzątkiem i wymoczyć ok. 15 minut, odcedzić na sitku.
Cebulę pokroić, i zeszklić na
oliwie, trochę posolić. Kiedy
cebula będzie już miękka, dodać
koncentrat pomidorowy,
ocet winny,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz. Wszystko razem chwilę podusić i wystudzić.Następnie wymieszać razem ze
śledziami i
rodzynkami.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego :-)