ßßß
Jest produktem spożywczym wytwarzanym z wina poprzez fermentację octową. W kuchni stosowany jako przyprawa, która nadaje potrawom kwaskowaty smak. Jest ocet winny biały lub czerwony oraz cytrynowy. Ocet winny ma kwaśny smak i słodko – kwaśny zapach.
O korzystnym działaniu octu winnego wiedzieli już starożytni. Na Bliskim Wschodzie wyrabiano ocet z dostępnych tam owoców: winogron oraz granatów, fig i daktyli. Już wtedy stosowano go jako marynatę, konserwant i przyprawę. Powszechny w użyciu był napój z octu winnego i wody o właściwościach orzeźwiających. Hipokrates leczył octem owrzodzenia skóry. Właściwości octu winnego doceniła medycyna ludowa. Był on uważany jako antidotum na większość dolegliwości: reumatyzm, przeziębienie, zaburzenia trawienia, bóle mięśni, głowy. Ocet winny otrzymuje się w procesie fermentacji gorszych jakościowo win zarówno owocowych, jak i gronowych. Fermentację wywołują bakterie octowe typu acetobacter. W wyniku procesu wydziela się kwas octowy.
Octu winnego używa się do sałatek, zup oraz sosów. Ocet winny biały wykorzystuje się do dań słodko – kwaśnych czy zup, czerwony do mięs jako marynatę, natomiast cytrynowy do potraw z ryb.
Produkt ceniony jest za korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Odkryto jego właściwości antyseptyczne: odkażające i bakteriobójcze. Dodany do tłustych potraw wspomaga ich trawienie. Pobudza apetyt. Jest bogaty w minerały: potas, magnez i fosfor. Niewskazane jest nadmierne spożywanie octu, w tym winnego. Grozi to zachwianiem równowagi kwasowo – zasadowej i końcowego zakwaszenia organizmu. Wysoka zawartość potasu w occie winnym wpływa na zlikwidowanie objawów niedoboru tego pierwiastka: drżenia powiek i mięśni, skurczów, osłabienia organizmu, bezsenności. Ocet winny za sprawą potasu pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a tym samym pozbyć się obrzęków. Ma działanie ściągające. Kwas octowy zawarty w occie winnym reguluje przemianę materii, głównie tłuszczów i węglowodanów. Oczyszcza organizm z toksyn, bakterii i wirusów. To ważny składnik w procesie powstawania aminokwasów czy hemoglobiny.
Porcja: 238g Kalorie: 87 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,0002618 g
Objętość237 g/m3
Food folate0 μg
Tłuszcze jednonienasycone0 μg
Tłuszcze wielonienasycone0 μg
Tłuszcz0 g
Tłuszcze nasycone0 μg
Tłuszcze trans0 g
Węglowodany11 g
Total Folate0 μg
Sacharoza0 g
Glukoza9,1 g
Maltoza0 g
Fruktoza9,1 g
Galaktoza0 g
Cukier9,2 g
Białko0,315 g
Tryptofan0 g
Treonina0 g
Izoleucyna0 g
Leucine0 g
Lysine0 g
Metionina0 g
Cystyna0 g
Fenyloalanina0 g
Tyrosine0 g
Walina0 g
Arginina0 g
Histydyna0 g
Alanina0 g
Kwas asparaginowy0 g
Kwas glutaminowy0 g
Glicyna0 g
Prolina0 g
Seryna0 g
A0 μg
B10 mg
C0 mg
B60 mg
E0 mg
B30 mg
B120 μg
B20 mg
B50 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60 mg
Fosfor0,023 mg
Magnez0,013 mg
Potas0,134 mg
Sód0,023 μg
Wapń0,027 mg
Żelazo0,000833 mg
Cynk9,5E-05 mg
Mangan0,000286 μg
Miedź3E-05 μg
Selen7,1E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0 μg
Objętość(ml)0 ml