Ocet winny

nazwa

Jest produktem spożywczym wytwarzanym z wina poprzez fermentację octową. W kuchni stosowany jako przyprawa, która nadaje potrawom kwaskowaty smak. Jest ocet winny biały lub czerwony oraz cytrynowy. Ocet winny ma kwaśny smak i słodko – kwaśny zapach.

Historia i produkcja

O korzystnym działaniu octu winnego wiedzieli już starożytni. Na Bliskim Wschodzie wyrabiano ocet z dostępnych tam owoców: winogron oraz granatów, fig i daktyli. Już wtedy stosowano go jako marynatę, konserwant i przyprawę. Powszechny w użyciu był napój z octu winnego i wody o właściwościach orzeźwiających. Hipokrates leczył octem owrzodzenia skóry. Właściwości octu winnego doceniła medycyna ludowa. Był on uważany jako antidotum na większość dolegliwości: reumatyzm, przeziębienie, zaburzenia trawienia, bóle mięśni, głowy. Ocet winny otrzymuje się w procesie fermentacji gorszych jakościowo win zarówno owocowych, jak i gronowych. Fermentację wywołują bakterie octowe typu acetobacter. W wyniku procesu wydziela się kwas octowy.

Zastosowanie

Octu winnego używa się do sałatek, zup oraz sosów. Ocet winny biały wykorzystuje się do dań słodko – kwaśnych czy zup, czerwony do mięs jako marynatę, natomiast cytrynowy do potraw z ryb.

Typy

Ocet winny czerwony
Produkowany z czerwonego wina, jest doskonałym dodatkiem do wołowiny, jagnięciny i cielęciny. Sprawdza się jako przyprawa do sałatki z czerwonej kapusty, sosów czy owoców morza. Doskonały do potraw z grilla oraz mięs smażonych i duszonych.
Ocet winny biały
Produkowany z białego wina, dodaje się do surówek i sałatek. Można nim przyprawiać zupy, zwłaszcza barszcz czerwony. Skrapiamy nim galaretki mięsne i wszelkie potrawy słodko kwaśne. Idealny do zalew, marynat, ponieważ, ma własciwości konserwujące. Dodatkami do octu winnego przyprawy, cytryna, cebula, czosnek, koper czy seler. Na bazie octu winnego sporządza się octy ziołowe i aromatyzowane.

Właściwości

Produkt ceniony jest za korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Odkryto jego właściwości antyseptyczne: odkażające i bakteriobójcze. Dodany do tłustych potraw wspomaga ich trawienie. Pobudza apetyt. Jest bogaty w minerały: potas, magnez i fosfor. Niewskazane jest nadmierne spożywanie octu, w tym winnego. Grozi to zachwianiem równowagi kwasowo – zasadowej i końcowego zakwaszenia organizmu. Wysoka zawartość potasu w occie winnym wpływa na zlikwidowanie objawów niedoboru tego pierwiastka: drżenia powiek i mięśni, skurczów, osłabienia organizmu, bezsenności. Ocet winny za sprawą potasu pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a tym samym pozbyć się obrzęków. Ma działanie ściągające. Kwas octowy zawarty w occie winnym reguluje przemianę materii, głównie tłuszczów i węglowodanów. Oczyszcza organizm z toksyn, bakterii i wirusów. To ważny składnik w procesie powstawania aminokwasów czy hemoglobiny.

Wartości odżywcze

Porcja: 238g Kalorie: 87 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.0002618 g

Objętość237 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone0   μg

Tłuszcze wielonienasycone0   μg

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Tłuszcze trans0   g

Węglowodany11   g

Total Folate0   μg

Sacharoza0   g

Glukoza9.1   g

Maltoza0   g

Fruktoza9.1   g

Galaktoza0   g

Cukier9.2   g

Białko0.315   g

Tryptofan0   g

Treonina0   g

Izoleucyna0   g

Leucine0   g

Lysine0   g

Metionina0   g

Cystyna0   g

Fenyloalanina0   g

Tyrosine0   g

Walina0   g

Arginina0   g

Histydyna0   g

Alanina0   g

Kwas asparaginowy0   g

Kwas glutaminowy0   g

Glicyna0   g

Prolina0   g

Seryna0   g

A0   μg

B10   mg

C0   mg

B60   mg

E0   mg

B30   mg

B120   μg

B20   mg

B50   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60 mg

Fosfor0.023   mg

Magnez0.013   mg

Potas0.134   mg

Sód0.023   μg

Wapń0.027   mg

Żelazo0.000833   mg

Cynk9.5E-05   mg

Mangan0.000286   μg

Miedź3E-05   μg

Selen7.1E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0   μg

Objętość(ml)0   ml