Wykonanie
Tata by nie podarował, gdyby zabrakło na
stole takiego
śledzika. Ja sama nie pamiętam kiedy spróbowałam go po raz pierwszy od razu dając mu 3 gwiazdki:) Na naszym
stole zawsze znajdzie się nieduży półmisek z tak przygotowanym
śledziem, ułożonym na piórkach
cebuli i posypanym świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Zdarza się również, że tak zamarynowanego wykorzystujemy do przyrządzenia innych sałatek. Zapraszam więc do zapoznania się z moim przepisem a ja tym czasem zabieram się za pierniczki:)
Składniki:0,5 kg solonych
filetów śledziowych3 duże zwykłe
cebule3
listki laurowe5 ziarenek
ziela angielskiegoszklanka
oliwy z oliwek5 łyżek
octuPrzygotowanie:
Oliwę wymieszajcie z
octem,
zielem angielskim i listkami laurowymi. Odstawcie na czas pozostałych przygotowań.Filety należy moczyć 2-3
razy po 20 minut w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru
soli.
Cebulę posiekajcie w cienkie piórka i przełóżcie do naczynia, w którym będziecie wszystko marynować.Jak
śledzie nie będą już za słone pokrójcie je w dowolnej wielkości kawałki dodajcie do
cebuli, zalejcie wcześniej przygotowaną marynatą z
oliwy,
octu i przypraw i wszystko dokładnie wymieszajcie. Zamknijcie szczelnie i wstawcie do lodówki najlepiej na co najmniej 2 dni. Mieszajcie do czasu do czasu.