Wykonanie
Czy Wy też macie wrażenie, że przed świętami wszyscy narzucają sobie wściekłe tempo? Mimo tego, że jestem na macierzyńskim, to pracuję w domu jako korektorka w dwóch gazetach i obie chcą się „zgrać” jak najszybciej. Teraz dopiero zaczynam sobie uświadamiać, jak trudno jest połączyć jakąkolwiek pracę oraz hobby z wychowywaniem dwójki dzieci i prowadzeniem domu. Doba staje się dramatycznie krótka, a człowiek zaczyna przypominać zombie. Jestem chyba masochistką, bo lubię czuć tę presję czasu, ale czasem mam dość. Jeśli w ciągu dnia usiądę i przez chwilę nie mam nic do robienia, to tylko dlatego, że o czymś zapomniałam 😛W tym natłoku zajęć udało mi się znaleźć czas na ulepienie uszek z
kapustą i
grzybami. Takich jak się jadało w moim rodzinnym domu. Kiedyś Wam wspominałam, że zdarza mi się medytować, czyli „uciekać w pierogi”. Z uszkami u nas jest podobnie – kto je lepi, ten ma immunitet, przez chwilę może pobyć sam na sam ze swoimi myślami. Od kiedy jestem
matką, doceniam takie drobnostki 😉
Składniki na ciasto :150 ml gorącej
wody275 g
mąki pszennej (t650)szczypta
soli1 łyżka roztopionego
masła lub
olejuDo miski wlej gorącą
wodę i wsyp pół łyżeczki
soli.
Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Dodaj przesianą
mąkę, łyżkę płynnego
masła i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.Składniki na farsz:50 dag
kiszonej kapusty25 dag mrożonych
grzybów*1
cebula1 łyżka
masła klarowanego1-2 łyżki
bułki tartej (opcjonalnie)
przyprawy:
sól,
czarny pieprzGrzyby rozmroź, wylej płyn, jeśli taki się pojawi. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Kapustę gotuj do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości
wody. Ugotowaną odciśnij z płynu na sicie albo durszlaku, a po przestygnięciu posiekaj najdrobniej jak się da.
Cebulę pokrój w niewielką kostkę i zeszklij na
maśle, następnie dodaj
grzyby i podsmażaj przez około 10 minut, aż odparuje z nich
woda. Zdejmij z kuchenki. Kiedy ostygną, zmiksuj i połącz wszystkie składniki, dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj niewielkie
okręgi np. za pomocą literatki. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta i zlepiaj jak pierogi, po czym połącz ze sobą rogi.Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem
oleju (od wypłynięcia przez około 3 minuty).Podawaj na przykład z postnym barszczem.
*
borowiki lub/i podgrzybkiRelated PostsUszka z
kapustą i
grzybami oraz karmelizowaną
cebuląBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPoniedziałkowe pierogi z
mięsem z rosołu i
kiszoną kapustąStaropolski kapuśniak
myśliwskiBigos (z garnka rzymskiego)