Kapusta biała

nazwa

Kapusta biała zalicza się do warzyw kapustnych. Jest rośliną jednoroczną, która swoim wyglądem przypomina dużą głowę zbudowaną ze zwiniętych liści. Wbrew pozorom kapusta jest koloru bladozielonego. Jedynie liście obszernie rozchylające się na zewnątrz, są ciemnozielone.

Historia

Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego. Dlatego Rzymianie żuli liście surowej kapusty przed większym biesiadowaniem, a następnie przed podaniem każdej kolejnej potrawy. Polska po raz pierwszy miała do czynienia z kapustą białą około XV wieku.

Pochodzenie

Za ojczyznę kapusty białej uważa się kraje położone w rejonie Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest w większości krajów znajdujących się w klimacie umiarkowanym

Zastosowanie

Kapustę białą wykorzystuje się głównie do sporządzania tradycyjnych gołąbków. Ponadto ta odmiana bardzo dobrze sprawdza się w ugotowanym bigosie lub kapuśniaku, Do tego celu warzywo trzeba pokroić w dość drobną kostkę lub w zależności od gustu, w cienkie paski. Kapustę można dodawać do zapiekanek głównie ziemniaczanych. Możliwe jest jej także ugotowanie razem z zielonym groszkiem i podając znany wszystkim groch z kapustą. Biała kapusta jest także głównym składnikiem zupy jarzynowej.

Jak poznać świeżą kapustę?

Wybierając kapustę białą warto zwrócić uwagę na to czy jej głowa jest wystarczająco twarda oraz ciężka. Jeśli liście są ściśle wobec siebie zwinięte i pozbawione są one jakichkolwiek przebarwień, to kapusta nadaje się do kupienia. Liście im bardziej znajdują się w środku główki, tym są delikatniejsze i słodsze w smaku. Natomiast im bardziej są zewnętrzne, tym bardziej będą gorzkie w smaku, ze względu na dużą zawartość piekących olejków.

Waściwości

W kapuście białej można znaleźć takie witaminy jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3, B5 i B6. Natomiast pośród składników mineralnych wymienia się między innymi magnez, sód, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, kobalt, fosfor, cynk, chlor, fluor, jod oraz karoteny. Nie powinno się również zapominać o cennym kwasie szczawiowym. Drogocenną witaminą, która odpowiedzialna jest za leczenie wrzodów oraz dwunastnicy jest witamina U. Osoby będące na diecie i chcące pozbyć się paru kilogramów nie powinny pomijać kapusty białej w swoim jadłospisie. Jest ona bardzo niskokaloryczna, ponieważ około 100 gramów tego cennego warzywa znajduje się tylko 30 kalorii. Jeśli ktoś potrafi umiejętnie zakwasić kapustę białą, to może w niej zachować nawet do 90% witaminy C, która wspomaga organizm w stanach osłabionej odporności.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 0.021 kcl

Błonnik pokarmowy2   g

z cukrów0.017 kcal

z białek0.0026 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość3.8E-07 g

Objętość226 g/m3

Food folate4.4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.012   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.054   μg

Tłuszcz0.13   g

Tłuszcze nasycone0.023   μg

Węglowodany4.7   g

Total Folate4.4E-05   μg

Sacharoza0.068   g

Skrobia0   g

Glukoza1.4   g

Maltoza0.0085   g

Fruktoza1.2   g

Galaktoza0   g

Cukier0.0027   g

Białko0.001   g

Tryptofan0.0099   g

Treonina0.034   g

Izoleucyna0.043   g

Leucine0.047   g

Lysine0.045   g

Metionina0.01   g

Cystyna0.0088   g

Fenyloalanina0.031   g

Tyrosine0.017   g

Walina0.041   g

Arginina0.06   g

Histydyna0.02   g

Alanina0.036   g

Kwas asparaginowy0.102   g

Kwas glutaminowy0.236   g

Glicyna0.024   g

Prolina0.148   g

Seryna0.055   g

A4.8E-06   μg

B14.6E-05   mg

C0.037   mg

B68.9E-05   mg

E0.000128   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000236   mg

B120   μg

B22.8E-05   mg

B50.000139   μg

B90   μg

K6.5E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna2.6E-05   μg

A(IU)99   IU

Bete-karoten3.6E-05 μg

Alfa-karoten2.8E-05 μg

Omega-30.026 mg

Omega-60.025 mg

Fosfor0.02   mg

Magnez0.012   mg

Potas0.188   mg

Sód0.015   μg

Wapń0.038   mg

Żelazo0.000451   mg

Cynk0.000153   mg

Fluor8.5E-07   μg

Mangan0.000135   μg

Miedź1.8E-05   μg

Selen5.9E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0094   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %