Wykonanie
Składniki:500g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego200 g.
pieczarek1 mała
papryka czerwona1 mała
papryka żółta3 liście
młodej białej kapusty2
cebule3 ząbki
czosnku100g. tartego
sera żółtego1
jajko1
kajzerka namoczona w
mleku5 łyżek
sosu barbecue2 łyżki
musztardy sarepskiej1 szklanka
bułki tartej+ do panierowania1 łyżka
przyprawy do mięsa mielonego1 łyżeczka
chili ( ja miałam świeżo mielone
płatki)
sól ,
pieprz wg. smaku1 łyżka
masłaolej lub
smalec do smażenia
Przygotowanie:Warzywa umyć , osuszyć,
papryki,
cebulę oraz
pieczarki pokroić w kosteczkę ,
czosnek posiekać drobno.Na patelni rozgrzać
masło , włożyć składniki , smażyć ok 5 min. co chwila mieszając.
Kapustę posiekać drobno.
Mięso mielone przełożyć do miski , dodać
jajko ,
bułkę tartą , odciśniętą
kajzerkę ,
ser żółty ,
sos barbecue ,
musztardę , podsmażone warzywa oraz
kapustę. Doprawić , wymieszać dokładnie dłońmi.Na patelni rozgrzać olej/smalec , w dłoniach formować dość zgrabne kotleciki , obtaczać w
bułce tartej , smażyć na rumiano z obu stron.Kotlety podawać z ulubionymi dodatkami u mnie
młode ziemniaki i świeże warzywa.Pasowała będzie do nich
marchewka z
groszkiem na ciepło.Kotlety można także pokroić w plastry i podać z
pieczywem jako kanapki.Smacznego