Mielone barbecue z warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
200 g. pieczarek
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
3 liście młodej białej kapusty
2 cebule
3 ząbki czosnku
100g. tartego sera żółtego
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku
5 łyżek sosu barbecue
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 szklanka bułki tartej+ do panierowania
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka chili ( ja miałam świeżo mielone płatki)
sól , pieprz wg. smaku
1 łyżka masła
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa umyć , osuszyć, papryki, cebulę oraz pieczarki pokroić w kosteczkę , czosnek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło , włożyć składniki , smażyć ok 5 min. co chwila mieszając.
Kapustę posiekać drobno.
Mięso mielone przełożyć do miski , dodać jajko , bułkę tartą , odciśniętą kajzerkę , ser żółty , sos barbecue , musztardę , podsmażone warzywa oraz kapustę. Doprawić , wymieszać dokładnie dłońmi.
Na patelni rozgrzać olej/smalec , w dłoniach formować dość zgrabne kotleciki , obtaczać w bułce tartej , smażyć na rumiano z obu stron.
Kotlety podawać z ulubionymi dodatkami u mnie młode ziemniaki i świeże warzywa.
Pasowała będzie do nich marchewka z groszkiem na ciepło.
Kotlety można także pokroić w plastry i podać z pieczywem jako kanapki.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/nie-codzienna-wersja-kotletow-mielonych-delikante-lecz-z-charakterem-sos-barbecue-stawia-je-w-calkiem-innej-odslonie