Składniki:300g.chudej szynki wieprzowej2 cebule1 jajko1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta1 szklanka bułki tartej5 łyżek sosu chili3 łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego1 kopiasta łyżeczka chili1 łyżeczka soli i pieprzu2 łyżki masłaolej do smażeniaPrzygotowanie:Mięso umyć , osuszyć , oczyścić z błonek i ew.tłuszczu.Zmielić dwu krotnie w maszynce do mielenia mięsa.Cebulę pokroić w kosteczkę ,zeszklić na rozgrzanym maśle.Do mięsa dodać wszystkie wymienione składniki ( oprócz oleju)Wyrobić dokładnie masę rękoma.( spróbować ew.doprawić wg.gustu)Na patelni rozgrzać olej , w dłoniach formować zgrabne kotleciki.Smażyć na rumiano z każdej strony.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego