ßßß Cookit - przepis na Z serii - prawie domowy fast food

Z serii - prawie domowy fast food

nazwa

Wykonanie

Prawie domowy cheeseburger.. To jeden z tych obiadów gdy pierwszego dnia możemy zjeść kotleta mielonego a drugiego cheeseburgera z wykorzystaniem kotleta.
Mamy obiad na dwa, trzy dni ale w innych aranżacjach, więc nie jest nudno.
Składniki :
Kotlety :
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 jajko
1 kajzerka
mleko
sól, pieprz, vegeta
masło
bułka tarta
olej do smażenia
Cheeseburgery
bułki do hamburgerów ( u mnie produkt gotowy)
ser ( najlepszy wg. mnie to takie z przeznaczeniem do cheeseburgerów)
musztarda
ketchup
1 cebula
2 ogórki kiszone ( u mnie własnej produkcji)
Przygotowanie :
Kotlety :
Kajzerkę namaczam w mleku.
Do mielonego mięsa ścieram na tarce o grubych oczkach cebulę. Dodaję jajko.
Odsączam bułkę i również dodaję ją do mięsa, przyprawiam sól, vegeta i dużo pieprzu.
Bardzo dokładnie wyrabiam mięso.
Gdy mięso wyrobione, formuje kotlety i obtaczam w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewam olej, wkładam kotlety, zmniejszam gaz i smażę z obydwu stron by się zarumieniły.
Następnie do garnka nalewam około 3 łyżek wody, wkładam kotlety, na ich wierzch układam kilka wiórków masła. Nakrywam przykrywką i zostawiam na małym gazie na ok. 10 minut by doszły.
Cheeseburgery
Kotlety przekrawam na pół. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wraz z dołami bułek. Na kilka minut.
Cebulę siekam bardzo drobno, ogórka kroję w plasterki.
Gdy kotlety i bułki podgrzane, wyjmuję .
Na dolnej części bułki kładę kotleta, następnie posiekaną cebulkę i musztardę , następnie dwa plasterki sera.
Wkładam do piekarnika , wraz z górą bułek na kilka minut aż ser się lekko rozpuści.
Wyjmuję i na ser kładę plasterki ogórka i polewam ketchupem, nakładam górę bułki i gotowe !
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/08/z-serii-prawie-domowy-fast-food.html