Wykonanie
Prawie domowy cheeseburger.. To jeden z tych obiadów gdy pierwszego dnia możemy zjeść kotleta mielonego a drugiego cheeseburgera z wykorzystaniem kotleta.Mamy obiad na dwa, trzy dni ale w innych aranżacjach, więc nie jest nudno.Składniki :Kotlety :1 kg
mielonego mięsa wieprzowego1 duża
cebula1
jajko1
kajzerkamlekosól,
pieprz,
vegetamasłobułka tartaolej do smażeniaCheeseburgery
bułki do hamburgerów ( u mnie produkt gotowy)
ser ( najlepszy wg. mnie to takie z przeznaczeniem do cheeseburgerów)
musztardaketchup1
cebula2
ogórki kiszone ( u mnie własnej produkcji)Przygotowanie :Kotlety :
Kajzerkę namaczam w
mleku.Do
mielonego mięsa ścieram na tarce o grubych oczkach
cebulę. Dodaję
jajko.Odsączam
bułkę i również dodaję ją do
mięsa, przyprawiam
sól,
vegeta i dużo
pieprzu.Bardzo dokładnie wyrabiam
mięso.Gdy
mięso wyrobione, formuje kotlety i obtaczam w
bułce tartej.Na patelni rozgrzewam
olej, wkładam kotlety, zmniejszam gaz i smażę z obydwu stron by się zarumieniły.Następnie do garnka nalewam około 3 łyżek
wody, wkładam kotlety, na ich wierzch układam kilka wiórków
masła. Nakrywam przykrywką i zostawiam na małym gazie na ok. 10 minut by doszły.CheeseburgeryKotlety przekrawam na pół. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wraz z dołami
bułek. Na kilka minut.
Cebulę siekam bardzo drobno,
ogórka kroję w plasterki.Gdy kotlety i
bułki podgrzane, wyjmuję .Na dolnej części
bułki kładę kotleta, następnie posiekaną
cebulkę i
musztardę , następnie dwa plasterki
sera.Wkładam do piekarnika , wraz z górą
bułek na kilka minut aż
ser się lekko rozpuści.Wyjmuję i na
ser kładę plasterki
ogórka i polewam
ketchupem, nakładam górę
bułki i gotowe !