Dziś publikuję faszerowanego kalafiora. Długo się zbierałam, aby go zrobić i nawet kilka razy go kupowałam. A z braku czasu przeważnie lądował w zupie. Dziś jednak udało mi się przygotować. Był pyszny. Polecam do wypróbowania.Składniki:1 kalafior15 dag pieczarek10 dag cebuli20 dag mięsa wieprzowego mielonego10 dag żółtego sera ( można więcej)1 jajo10 dag masła2 łyżki olejusólpieprzczosnekWykonanie:Kalafiora wrzucić w całości do osolonej wody i chwilkę obgotować. Cebule drobno pokroić,zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i razem poddusić na maśle, kiedy trochę przestygnie należy połączyć z surowym mięsem mielonym, dodać do tego trochę startego sera. Połączyć doprawić do smaku czosnkiem, solą oraz pieprzem. Masą mięsną nafaszerować kalafiora ( pomiędzy szczeliny różyczek od spodu ). Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem z czosnkiem zapiekać ok. 30-35 min . Przed końcem posypać reszta startego sera tak aby ser się troszkę roztopił.Smacznego!