Gołąbki ze słodkiej młodej kapusty z pysznym mięsnym farszem z dodatkiem kalarepki i marchwi. Sos pomidorowy do gołąbków jest moim ulubionym. Całość tworzy pyszny duet do podania z pieczywem lub młodymi ziemniakami posypanymi koprem.

nazwa

Wykonanie

10 czerwca 2015
Składniki:
1 duża główka młodej białej kapusty
800g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
200g. białego ryżu ( 2 woreczki po 100g.)
2 marchewki
2 kalarepy
1 jajko
1/2 szklanki rosołu lub bulionu mięsnego
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do dań z wieprzowiny
1 łyżka pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
300 ml. wody
450g. przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
sól , pieprz
Przygotowanie:
Kapustę umieścić w dużym garnku ,zalać wodą , ugotować na pół miękko, odcedzić , odstawić do wystudzenia.
Warzywa obrać , umyć. Kalarepę i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso połączyć z warzywami i ryżem , dodać jajko , rosół oraz przyprawy i natkę pietruszki.
Z ziemnej kapusty oderwać pierwsze liście którymi wyłożyć dno garnka. Na każdy kolejny liść nakładać farsz , zwijać gołąbki najpierw boki do środka a następnie w rulon. Gotowe ułożyć ścisło w garnku , zalać wodą , gotować do miękkości ok 40 min.
Sos pomidorowy: Wodę połączyć , z przecierem pomidorowym ,podgrzewać na wolnym ogniu , doprawić. Mąkę wymieszać dokładnie z paroma łyżkami zimnej wody i sosu , przelać go garnka.
Gotowy sos wlać do garnka z gołąbkami ,delikatnie przemieszać , zostawić na wolnym gazie kolejne 10 min od momentu zagotowania.
Smacznego
Post navigation
← Chrupiąca przekąska lub dodatek do dania głównego z fasolki szparagowej i boczku. Tak przygotowana fasolka świetnie nadaje się jako zimna przystawka lub ciepła kolacja podana na liściu sałaty z dodatkiem świeżych kawałków pomidorów.
Ryba o soczystym wnętrzu z chrupiącą panierką. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/golabki-ze-slodkiej-mlodej-kapusty-z-pysznym-miesnym-farszem-z-dodatkiem-kalarepki-i-marchwi-sos-pomidorowy-do-golabkow-jest-moim-ulubionym-calosc-tworzy-pyszny-duet-do-podania-z-pieczywem-lub-mlody