ßßß

Przygotowanie:Kapustę umieścić w dużym garnku ,zalać wodą , ugotować na pół miękko, odcedzić , odstawić do wystudzenia.Warzywa obrać , umyć. Kalarepę i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso połączyć z warzywami i ryżem , dodać jajko , rosół oraz przyprawy i natkę pietruszki.Z ziemnej kapusty oderwać pierwsze liście którymi wyłożyć dno garnka. Na każdy kolejny liść nakładać farsz , zwijać gołąbki najpierw boki do środka a następnie w rulon. Gotowe ułożyć ścisło w garnku , zalać wodą , gotować do miękkości ok 40 min.Sos pomidorowy: Wodę połączyć , z przecierem pomidorowym ,podgrzewać na wolnym ogniu , doprawić. Mąkę wymieszać dokładnie z paroma łyżkami zimnej wody i sosu , przelać go garnka.Gotowy sos wlać do garnka z gołąbkami ,delikatnie przemieszać , zostawić na wolnym gazie kolejne 10 min od momentu zagotowania.SmacznegoPost navigation← Chrupiąca przekąska lub dodatek do dania głównego z fasolki szparagowej i boczku. Tak przygotowana fasolka świetnie nadaje się jako zimna przystawka lub ciepła kolacja podana na liściu sałaty z dodatkiem świeżych kawałków pomidorów.Ryba o soczystym wnętrzu z chrupiącą panierką. →