Wykonanie
10 czerwca 2015Składniki:1 duża główka
młodej białej kapusty800g.
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego200g.
białego ryżu ( 2 woreczki po 100g.)2
marchewki2
kalarepy1
jajko1/2 szklanki rosołu lub
bulionu mięsnego1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
przyprawy do dań z
wieprzowiny1 łyżka
pieprzu1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka
soliSos pomidorowy:300 ml.
wody450g.
przecieru pomidorowego2 łyżki
mąki pszennejsól ,
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę umieścić w dużym garnku ,zalać
wodą , ugotować na pół miękko, odcedzić , odstawić do wystudzenia.Warzywa obrać , umyć.
Kalarepę i
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mięso połączyć z warzywami i
ryżem , dodać
jajko , rosół oraz
przyprawy i
natkę pietruszki.Z ziemnej
kapusty oderwać pierwsze liście którymi wyłożyć dno garnka. Na każdy kolejny liść nakładać farsz , zwijać gołąbki najpierw boki do środka a następnie w rulon. Gotowe ułożyć ścisło w garnku , zalać
wodą , gotować do miękkości ok 40 min.
Sos pomidorowy:
Wodę połączyć , z
przecierem pomidorowym ,podgrzewać na wolnym ogniu , doprawić.
Mąkę wymieszać dokładnie z paroma łyżkami zimnej
wody i sosu , przelać go garnka.Gotowy sos wlać do garnka z gołąbkami ,delikatnie przemieszać , zostawić na wolnym gazie kolejne 10 min od momentu zagotowania.SmacznegoPost navigation← Chrupiąca przekąska lub dodatek do dania głównego z
fasolki szparagowej i
boczku. Tak przygotowana
fasolka świetnie nadaje się jako zimna przystawka lub ciepła kolacja podana na liściu
sałaty z dodatkiem świeżych kawałków
pomidorów.
Ryba o soczystym wnętrzu z chrupiącą panierką. →