Wykonanie
Lubie ułatwiać sobie życie, pracę i jeśli tylko potrafię, to właśnie czynię;) idąc tropem ułatwiania sobie pracy, od kilku już lat robię gołąbki w szybkowarze. Robię ich więcej, a
potem zamrażam;) .Gdy najdzie nas ochota wystarczy tylko odgrzać i jedzono gotowe;)Tym razem przecięłam gołąbka na trzy części i podałam w plastrach:)

Składniki:
Kapusta biała(duża) - 1 sztukaSkładniki potrzebne do zrobienia farszu:
mięso wieprzowe - 2 kg
ryż - 1 kg
jajko - 1 sztuka
pieprz - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczkakucharek/vegeta - 1 łyżeczkaSkładniki potrzebne do zrobienia sosu:
przecier pomidorowy - 3 (czubate)łyżki
pieprz - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczkakucharek/vegeta - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 3 kulki
liść laurowy - 2 listki
mąka pszenna - 1/2 szklanki
woda - 1/2 szklankiSmażenie:
olej - 2 łyżki

Wykonanie:Zaczynamy od
Kapusty. Usuwamy pierwsze liście z główki,które są brzydkie i zazwyczaj popękane, następnie wycinamy głąb. Dzięki takiemu zabiegowi łatwiej oddzielimy liście od
kapusty. Zalewamy
wodą i gotujemy
kapustę do momentu aż liście będą miękkie (na wpół twarde, ale dające się swobodnie zwijać)W
między czasie gotujemy
ryż w osolonym wrzątku - al dente
Mięso umyte osuszone mielimy w maszynce do
mięsa, dodajemy do niego ugotowany i ostudzony
ryż,
jajko i
przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Gdy liście są wystarczająco miękkie układamy na tacy, czekamy aż ostygną. Usuwamy zgrubienie w dolnej części liścia, nakładamy farsz właśnie na dole liścia,
potem zawijamy w nim farsz tak, jakbyśmy robili krokiety. Przygotowane w ten sposób gołąbki podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po około 2 minuty z każdej strony.Podsmażone gołąbki wkładamy ciasno do szybkowaru (3/4 wysokości), zalewamy
wodą - tyle, aby przykryło gołąbki. Zamykamy szybkowar, gotujemy 12 - 13 minut od zagotowania się
wody w szybkowarze. Gwizdek będzie "dymił" i w tym momencie zaczynamy liczyć czas. Wyłączamy palnik pod szybkowarem i zostawiamy jeszcze na około 15 minut, aby w szybkowarze się wszystko " uspokoiło"Wyciągamy gołąbki na tace lub talerz. Z szybkowaru przelewamy zawartość do garnka, gotujemy dodając przecier,
przyprawy. Robimy tzw. przeze mnie zatrzepkę z
mąki i
wody ( musi być dokładnie wymieszana, bez grudek) wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając. Gdy ponownie się zagotuje
sos jest gotowy.Smacznego!