ßßß
Składniki:Kapusta biała(duża) - 1 sztukaSkładniki potrzebne do zrobienia farszu:mięso wieprzowe - 2 kgryż - 1 kgjajko - 1 sztukapieprz - 1 łyżeczkasól - 1 łyżeczkakucharek/vegeta - 1 łyżeczkaSkładniki potrzebne do zrobienia sosu:przecier pomidorowy - 3 (czubate)łyżkipieprz - 1 łyżeczkasól - 1 łyżeczkakucharek/vegeta - 1 łyżeczkaziele angielskie - 3 kulkiliść laurowy - 2 listkimąka pszenna - 1/2 szklankiwoda - 1/2 szklankiSmażenie:olej - 2 łyżki
Wykonanie:Zaczynamy od Kapusty. Usuwamy pierwsze liście z główki,które są brzydkie i zazwyczaj popękane, następnie wycinamy głąb. Dzięki takiemu zabiegowi łatwiej oddzielimy liście od kapusty. Zalewamy wodą i gotujemy kapustę do momentu aż liście będą miękkie (na wpół twarde, ale dające się swobodnie zwijać)W między czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku - al denteMięso umyte osuszone mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego ugotowany i ostudzony ryż, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Gdy liście są wystarczająco miękkie układamy na tacy, czekamy aż ostygną. Usuwamy zgrubienie w dolnej części liścia, nakładamy farsz właśnie na dole liścia, potem zawijamy w nim farsz tak, jakbyśmy robili krokiety. Przygotowane w ten sposób gołąbki podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po około 2 minuty z każdej strony.Podsmażone gołąbki wkładamy ciasno do szybkowaru (3/4 wysokości), zalewamy wodą - tyle, aby przykryło gołąbki. Zamykamy szybkowar, gotujemy 12 - 13 minut od zagotowania się wody w szybkowarze. Gwizdek będzie "dymił" i w tym momencie zaczynamy liczyć czas. Wyłączamy palnik pod szybkowarem i zostawiamy jeszcze na około 15 minut, aby w szybkowarze się wszystko " uspokoiło"Wyciągamy gołąbki na tace lub talerz. Z szybkowaru przelewamy zawartość do garnka, gotujemy dodając przecier, przyprawy. Robimy tzw. przeze mnie zatrzepkę z mąki i wody ( musi być dokładnie wymieszana, bez grudek) wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając. Gdy ponownie się zagotuje sos jest gotowy.Smacznego!