Wykonanie
Kulki z
mięsa wieprzowego zanurzone w
sosie pomidorowym. "Lubią się", z
ziemniakami,
makaronem, a także z
ryżem;). Możemy po prostu zjeść z kromką
chleba na kolacje. Polecam!
Składniki:Pulpety:500g
mięsa wieprzowego (u mnie
szynka)2
cebulejajkołyżka
bułki tartejłyżeczka
soliłyżeczka
pieprzu3/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
olejuSos:3 łyżki
przecieru pomidorowegoliść laurowy2 kulki
ziela angielskiegoZagęszczenie sosu:3 łyżki
wody2 łyżki
mąkiWykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie mielimy w maszynce.
Cebule obieramy, także mielimy, dodajemy do
mięsa razem z
jajkiem,
bułką tartą,
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki mieszamy aby równomiernie się wymieszały.Nabieramy łyżką porcje
mięsa, robimy kulki, obtaczamy w
mące i podsmażamy na rozgrzanym
oleju.Obsmażone kulki zalewamy
wodą, tyle aby przykryło
mięso.Dodajemy
listek laurowy,
ziele angielskie, przykrywamy, dusimy kilka minut.Dodajemy
przecier pomidorowy i znowu dusimy około 5 minut.Do 3 łyżek
wody (zimnej) dodajemy łyżkę
mąki, intensywnie mieszamy.Do gotującego się sosu dolewamy "zatrzepkę", mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania. Gdy zagotuje się sos , potrawa jest gotow a.Możemy dodatkowo doprawić
solą i
pieprzem jeśli uznamy że jest taka potrzeba