ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Kulki z mięsa wieprzowego zanurzone w sosie pomidorowym. "Lubią się", z ziemniakami, makaronem, a także z ryżem;). Możemy po prostu zjeść z kromką chleba na kolacje. Polecam!
Składniki:
Pulpety:
500g mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
2 cebule
jajko
łyżka bułki tartej
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
Sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Zagęszczenie sosu:
3 łyżki wody
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie mielimy w maszynce.
Cebule obieramy, także mielimy, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy aby równomiernie się wymieszały.
Nabieramy łyżką porcje mięsa, robimy kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Obsmażone kulki zalewamy wodą, tyle aby przykryło mięso.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, dusimy kilka minut.
Dodajemy przecier pomidorowy i znowu dusimy około 5 minut.
Do 3 łyżek wody (zimnej) dodajemy łyżkę mąki, intensywnie mieszamy.
Do gotującego się sosu dolewamy "zatrzepkę", mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania. Gdy zagotuje się sos , potrawa jest gotow a.
Możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem jeśli uznamy że jest taka potrzeba
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/pulpety-w-sosie-pomidorowym.html