ßßß Cookit - przepis na Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

nazwa

Wykonanie

Krokiety uwielbiam, obojętnie czy są z mięsem, czy też z kapustą i grzybami. Obie wersje przypadły mi do gustu. Zamierzam wypróbować różne wariacje na ich temat;) Zobaczymy co z tego wyjdzie. Do krokietów używam zwykle karczku lub szynki wieprzowej, dla mnie to własne ten "typ" mięsa jest idealny;)
Składniki:
Farsz:
Mięso wieprzowe - 1,5 kg
porcja rosołowa - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
jajko - 1 sztuka
sól, pieprz - 1 czubata łyżeczka
magi - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżka
2-3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Ciasto naleśnikowe:
mleko lub woda - 1 szklanka
mąka pszenna - 3 łyżki
sól - szczypta
jajko - 1 sztuka
Panierka:
bułka tarta - 1 szklanka
jajko - 2 sztuki
Smażenie:
olej - 1/4 szklanki (do smażenia)
Wykonanie:
Zaczynamy od gotowania mięsa.
Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
Po około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry.
Po następnej godzinie wyciągamy mięsu wieprzowe.
Mielimy mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się mięsa podczas krojenia).
Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa, dodajemy jajko, pieprz, sól, magi i łączymy wszystkie składniki.
Teraz robimy naleśniki :
Mąkę lub wodę łączymy z jajkiem, dodajemy mąkę i szczyptę soli - wszystko dokładnie wymieszać aby powstało nam jednolite płynne ciasto, bez grudek.
Rozgrzewamy patelnie, smarujemy najlepiej pędzelkiem namoczonym w oleju i smażymy naleśniki z obu stron.
Zostawmy trochę ciasta naleśnikowego - przyda nam się:)
Gdy mamy już naleśniki układamy je na stolnicy w taki sposób: jeden okrąg, obok następny aby nachodził co najmniej z 5 cm na ten pierwszy i tak 5 naleśników.
W miejscach gdzie one nachodzą smarujemy je ciastem naleśnikowym.
Na środek połączonych okręgów wzdłuż nich nakładamy farsz ( patrz foto) zwijamy i w miejscu łączenia się okręgów także smarujemy ciastem naleśnikowym.
Tniemy je pod skosem i tak powstają pojedyncze krokiety.
Panierujemy w rozmąconym jajku potem w bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu.
Pozdajemy z barszczem
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/02/krokiety-z-miesem.html