Wykonanie
Krokiety uwielbiam, obojętnie czy są z
mięsem, czy też z
kapustą i
grzybami. Obie wersje przypadły mi do gustu. Zamierzam wypróbować różne wariacje na ich temat;) Zobaczymy co z tego wyjdzie. Do krokietów używam zwykle karczku lub
szynki wieprzowej, dla mnie to własne ten "typ"
mięsa jest idealny;)
Składniki:Farsz:
Mięso wieprzowe - 1,5 kgporcja rosołowa - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
jajko - 1 sztuka
sól,
pieprz - 1 czubata łyżeczka
magi - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżka2-3
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiegoCiasto naleśnikowe:
mleko lub
woda - 1 szklanka
mąka pszenna - 3 łyżki
sól - szczypta
jajko - 1 sztukaPanierka:
bułka tarta - 1 szklanka
jajko - 2 sztukiSmażenie:
olej - 1/4 szklanki (do smażenia)
Wykonanie:Zaczynamy od gotowania
mięsa.Płuczemy
mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z
wodą, dodajemy
liść laurowy oraz
ziele angielskie i gotujemy do miękkości.Po około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z
mięsa i skóry.Po następnej godzinie wyciągamy
mięsu wieprzowe.Mielimy
mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się
mięsa podczas krojenia).
Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na
oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego
mięsa, dodajemy
jajko,
pieprz,
sól,
magi i łączymy wszystkie składniki.Teraz robimy naleśniki :
Mąkę lub
wodę łączymy z
jajkiem, dodajemy
mąkę i szczyptę
soli - wszystko dokładnie wymieszać aby powstało nam jednolite płynne ciasto, bez grudek.Rozgrzewamy patelnie, smarujemy najlepiej pędzelkiem namoczonym w
oleju i smażymy naleśniki z obu stron.Zostawmy trochę ciasta naleśnikowego - przyda nam się:)Gdy mamy już naleśniki układamy je na stolnicy w taki sposób: jeden okrąg, obok następny aby nachodził co najmniej z 5 cm na ten pierwszy i tak 5 naleśników.
W miejscach gdzie one nachodzą smarujemy je
ciastem naleśnikowym.
Na środek połączonych okręgów wzdłuż nich nakładamy farsz ( patrz foto) zwijamy i w miejscu łączenia się okręgów także smarujemy
ciastem naleśnikowym.
Tniemy je pod skosem i tak powstają pojedyncze krokiety.
Panierujemy w rozmąconym
jajku potem w
bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu.
Pozdajemy z barszczemSmacznego!