ßßß Cookit - przepis na Pierożki po meksykańsku

Pierożki po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki gorącej wody
Farsz
30dkg mięsa mielonego wieprzowego
1 opakowania mieszanki meksykańskiej
2 ząbki czosnku
oliwa (do smażenia)
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Dodatkowo
olej (do smażenia)
Przygotowanie
Najpierw przyrządzam farsz: Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam mięso mielone. Dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiam. Gdy mięso będzie gotowe, dodaje warzywa. Smażę razem. Smażę, aż wszystko będzie miękkie. Studzę.
Z podanych składników nagniatam elastyczne ciasto. Stolnicę posypuję mąką i rozwałkuje ciasto na grubość około 2 milimetrów. Przy pomocy szerokiej szklanki wycinam w cieście kółka. Na środek wykładam farsz i sklejam pierożki.
Pierogi smażę na głębokim oleju (ja smażyłam w garnku) na złoty kolor. Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z sosem pomidorowym.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/09/pierozni-po-meksykansku.html