Wykonanie
Małe pierożki o kształcie kapelusika z farszem mięsnym
rodem z Ukrainy,u nas troszkę inaczej zwijane i nazywane uszkami.Farsz to surowe
mięso z dodatkiem
czosnku i
majeranku.Pierożki muszą być tak małe aby na raz można je było zjeść i delektować się ich pysznym smakiem.Samo przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało a efekt naszej pracy jest zadowalający.Są idealne z barszczykiem lub
bulionem .
SKŁADNIKI : na ciasto3 szklanki
mąki pszennej1
jajko3 łyżki
olejuokoło 3/4 szklanki gorącej
wodySkładniki na ciasto wyrabiamy na jednolite ciasto,pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.FARSZ :300 g
mięsa mielonego wieprzowegosól,
pieprz3 ząbki
czosnku1 mała
cebula starta na tarce jarzynowejjarzynka,
majeranek do smaku1/4 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE :Do miski przekładamy wszystkie składniki,mieszamy aż dobrze się zespolą.Farsz powinien być luźnej konsystencji.Ciasto dzielimy na dwie połowy.Rozwałkowujemy,podsypując czesto
mąką.Na jednym blacie ciasta układamy małe porcje
mięsa,w niewielkich odstępach do siebie.Przykrywamy drugim
ciastem,lekko dociskając.Małą szklanką wycinamy kółka z farszem w środku.Pierożki dociskamy z każdej strony tak aby powstał kapelusik.Gotujemy w osolonej,gotującej się wodzie,licząc czas od wypłynięcia pierogów3-4 minuty.Odcedzamy,polewamy roztopionym
masłem lub podpieczoną na
oliwie cebulką.Podajemy z barszczem lub
bulionem.