Wykonanie
Krokiety z nadzieniem
pieczarkowo-jajecznym. Ciasto zrobione bez
mleka i w dodatku na
mące pełnoziarnistej.
Składniki na 8-10 naleśników :1,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej1,5 szklanki
wody (ciepłej lub gazowanej)4
jajka1 łyżka
olejuszczypta
soliolej do smażeniaSkładniki na farsz:4
jajka ugotowane na twardo2
cebuleszczypiorek10 sporych
pieczarekewentualnie 2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
majeranekpanierka: surowe
jajko i
bułka tartaolej do smażeniaZ podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby
mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut (w tym czasie możemy przygotować farsz). Naleśniki smażymy na rozgrzanym
oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować.
Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów
cebuli. Dodajemy pokrojone drobno
pieczarki,
sól,
pieprz i
majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki
czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż
pieczarki będą miękkie.
Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym
szczypiorkiem i podsmażonymi
pieczarkami.Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i składamy w kopertę: najpierw składamy dół i górę do środka a resztę zawijamy. Krokiety panierujemy w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej, Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.