ßßß
Składniki na 8-10 naleśników :1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej)4 jajka1 łyżka olejuszczypta soliolej do smażeniaSkładniki na farsz:4 jajka ugotowane na twardo2 cebuleszczypiorek10 sporych pieczarekewentualnie 2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, majeranekpanierka: surowe jajko i bułka tartaolej do smażeniaZ podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut (w tym czasie możemy przygotować farsz). Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować.
Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie.Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami.Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i składamy w kopertę: najpierw składamy dół i górę do środka a resztę zawijamy. Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.