Wykonanie
Składniki:-70 dkg ugotowanych
ziemniaków-25 dkg ugotowanych
grzybów ( u nas mrożonych opieńków )-10
pieczarek-2
cebule-3
jajka-1 szklanka
mąki pszennej-
pietruszka lub
szczypiorek-
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy-
czosnek niedźwiedzi-
bułka tarta-
olejJedną
cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.
Drugą
cebulę i
pieczarki kroimy w plastry.
Podsmażamy na patelni z
olejem.
Ugotowane w osolonej wodzie
ziemniaki odcedzamy,zgniatamy gnieciuchem a kiedy lekko ostygnąugniatamy w misce, dzielimy na 4 części, jedną odkładamya do wgłębienia wsypujemy
mąkę.Dodajemy podsmażona
cebulkę,
jajko,
czosnek niedźwiedzi i wszystko mieszamy.
Pieczarki i
grzyby mielimy w maszynce.
Dodajemy
jajko ( znów trafiły nam się dwa
żółtka w jednym
jajku ),ok. 5 łyżek
bułki tartej i mieszamy.Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem ziołowym i naturalnym.
Kamionkowe naczynka natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą.
Na wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej,wypełniamy dno i boki naczynka i wsypujemy po odrobiniepokrojonej
natki pietruszki lub
szczypiorku.
Uzupełniamy masą
grzybową.
Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Gotowe.
Smacznego!