Wykonanie
Uwielbiam te kotlety zwłaszcza z
sosem pomidorowym :). W
sumie proste i tanie danie, a zarazem smaczne.
Składniki : na 16 kotlecików1 kg
ziemniaków1 duża
cebula2 łyżki
olejukilka łyżek
mąki pszennej2
jajkasólpieprzbułka tartaolej do smażeniaOpis wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na
oleju, odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłych, ale nie gorących
ziemniaków dodajemy
jajka,
cebulę,
sól,
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy
mąkę tak by masa nie była zbyt rzadka i kleista. Formujemy kotleciki i obtaczamy w
bułce tartej, smażymy na rozgrzanym
oleju. Podajemy z ulubionym sosem.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy