Wykonanie
            

Składniki:800g obranych 
ziemniaków,1 i 1/2 szklanki 
mąki pszennej (ja używam tortowej) + do podsypywania,1 
jajko,
sól, 
pieprz,
olej,1 
cebula.Przygotowanie:Ugotować 
ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Spróbować 
ziemniaki na słoność. Jeżeli jest potrzeba dosolić i popieprzyć. Dodać 
jajko i całą szklankę 
mąki. Wyrobić ciasto, dosypując 
mąkę do momentu aż ciasto nie będzie zbyt mocno się kleiło (po to napisałam 1 i 1/2 szklanki 
mąki, ponieważ często jest potrzeba większej ilości - to zależy od 
ziemniaków). Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałeczki, lekko spłaszczyć i na ukos wycinać kopytka. Zagotować osoloną 
wodę z łyżką 
oleju. Do gotującej się 
wody wrzucić kopytka. Od 
spodu lekko zamieszać, by się nie przykleiły do 
spodu. Od wypłynięcia gotować ok.2min. W międzyczasie podsmażyć na złoty kolor 
cebulę pokrojoną w kostkę. Kopytka wyciągać łyżką cedzakową. Dodać do nich 
cebulę z tłuszczem i delikatnie zamieszać. Posmarowane tłuszczem nie będą się sklejać. Jeżeli kopytka będą podawane z sosem, nie ma potrzeby dodawać do nich podsmażonej 
cebuli.

Smacznego!!!