Wykonanie
Składniki:800g obranych
ziemniaków,1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej (ja używam tortowej) + do podsypywania,1
jajko,
sól,
pieprz,
olej,1
cebula.Przygotowanie:Ugotować
ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Spróbować
ziemniaki na słoność. Jeżeli jest potrzeba dosolić i popieprzyć. Dodać
jajko i całą szklankę
mąki. Wyrobić ciasto, dosypując
mąkę do momentu aż ciasto nie będzie zbyt mocno się kleiło (po to napisałam 1 i 1/2 szklanki
mąki, ponieważ często jest potrzeba większej ilości - to zależy od
ziemniaków). Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałeczki, lekko spłaszczyć i na ukos wycinać kopytka. Zagotować osoloną
wodę z łyżką
oleju. Do gotującej się
wody wrzucić kopytka. Od
spodu lekko zamieszać, by się nie przykleiły do
spodu. Od wypłynięcia gotować ok.2min. W międzyczasie podsmażyć na złoty kolor
cebulę pokrojoną w kostkę. Kopytka wyciągać łyżką cedzakową. Dodać do nich
cebulę z tłuszczem i delikatnie zamieszać. Posmarowane tłuszczem nie będą się sklejać. Jeżeli kopytka będą podawane z sosem, nie ma potrzeby dodawać do nich podsmażonej
cebuli.
Smacznego!!!