ßßß Cookit - przepis na Kopytka.

Kopytka.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
800g obranych ziemniaków,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej) + do podsypywania,
1 jajko,
sól, pieprz,
olej,
1 cebula.
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Spróbować ziemniaki na słoność. Jeżeli jest potrzeba dosolić i popieprzyć. Dodać jajko i całą szklankę mąki. Wyrobić ciasto, dosypując mąkę do momentu aż ciasto nie będzie zbyt mocno się kleiło (po to napisałam 1 i 1/2 szklanki mąki, ponieważ często jest potrzeba większej ilości - to zależy od ziemniaków). Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałeczki, lekko spłaszczyć i na ukos wycinać kopytka. Zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka. Od spodu lekko zamieszać, by się nie przykleiły do spodu. Od wypłynięcia gotować ok.2min. W międzyczasie podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Kopytka wyciągać łyżką cedzakową. Dodać do nich cebulę z tłuszczem i delikatnie zamieszać. Posmarowane tłuszczem nie będą się sklejać. Jeżeli kopytka będą podawane z sosem, nie ma potrzeby dodawać do nich podsmażonej cebuli.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/08/kopytka.html