Wykonanie
Pyszne placki z ugotowanych
ziemniaków to tania i prosta propozycja obiadowa .Najlepiej smakują z sosem i dodatkiem surówki . Są pyszna alternatywą dla
mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów .
składniki na 14 placków1 kg
ziemniaków2 małe
cebule2
jajka1/2 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
oleju do smażeniapłaska łyżeczka
solipieprzprzepisObrane i umyte
ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy .
Cebulę drobno siekamy i rumienimy na 2 łyżkach
oleju od czasu do czasu mieszając.Ostudzone
ziemniaki przeciskamy przez praskę , dodajemy
mąkę ,
jajka , doprawiamy
solą i
pieprzem. Na końcu dodajemy zrumienioną
cebulkę.Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane i formujemy płaskie placki .Placki smażymy na pozostałym
oleju na rumiano z obu stron .Podajemy na gorąco.