Wykonanie
Składniki (4 porcje):1 kg
ziemniaków2
cebule2
jajka2-3 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprzolej do smażenia
Obieramy
ziemniaki i
cebulę i ścieramy na tarce o małych oczkach. Uzyskaną masę wylewamy na sitko ustawione na naczyniu. Lekko dociskamy.
Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi
jajkami i
mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy
ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie
mąkę ziemniaczaną, którą dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju, na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.UWAGA: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę
śmietany lub gęstego
jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na patelnię.