Wykonanie
Bardzo lubię lekkie kotleciki jajeczne.Dziś kolejna wersja tych pysznych klopsików, tym razem z dodatkiem startych na tarce
pieczarek oraz lekko ciągnącego się
sera ...Mogą być one fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco.
Składniki: (na 11 niewielkich klopsików)7 jaj ek ugotowanych na twardo2
jajka (surowe)200 g
pieczarek2
cebule2 łyżki
bułki tartej2 łyżki startej
mozzarellisólpieprzmajeranekszczypiorekolejWykonanie:
Jajka ścieramy na drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki ścieramy na tarce na oczkach. Na łyżce
oleju podsmażamy
cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy starte
pieczarki. Mieszamy podsmażamy całość, aż
woda, która puściły
pieczarki odparuje. Lekko solimy i
pieprzymy.Studzimy. W dużej misce mieszamy starte
jajka, przesmażone
pieczarki z
cebulką,
starty ser, posiekany
szczypiorek oraz
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek - do smaku. Wbijamy 2 całe
jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy
bułkę tartą, a jeśli masa wyda nam się zbyt sucha - 2 łyżki przegotowanej
wody. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w
bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.