ßßß Cookit - przepis na KLOPSY JAJECZNO-PIECZARKOWE

KLOPSY JAJECZNO-PIECZARKOWE

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię lekkie kotleciki jajeczne.
Dziś kolejna wersja tych pysznych klopsików, tym razem z dodatkiem startych na tarce pieczarek oraz lekko ciągnącego się sera ...
Mogą być one fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco.
Składniki: (na 11 niewielkich klopsików)
7 jaj ek ugotowanych na twardo
2 jajka (surowe)
200 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startej mozzarelli
sól
pieprz
majeranek
szczypiorek
olej
Wykonanie:
Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce na oczkach. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy starte pieczarki. Mieszamy podsmażamy całość, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy.Studzimy. W dużej misce mieszamy starte jajka, przesmażone pieczarki z cebulką, starty ser, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą, a jeśli masa wyda nam się zbyt sucha - 2 łyżki przegotowanej wody. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/04/klopsy-jajeczno-pieczarkowe.html