Wykonanie
Macie już zrobione czy dopiero się będziecie zabierać? U mnie akurat ta sprawa załatwiona została wczoraj. Podobnie jak pierniczki, ale na nie przepis jutro :)Nie wiem jak to wygląda u Was, ale w moim przypadku, na świeta, w grę wchodzą tylko te bezmięsne - z
kapustą i
grzybami.A leczenie ich to wręcz rytuał :)PrzepisCiasto- 250 ml letniej
wody,- 1
jajko,- 2 łyżki
oleju,- 560 g
mąki pszennej.Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Wiem, że może mało to pomocne, ale tutaj nie ma większej filozofii :)Farsz- 1/2 kg
kapusty kiszonej,- 4 dkg
grzybów suszonych (chyba, że macie świeże :p),- 1
cebula,-
pieprz,
sól,
majeranek,- 1
jajko.
Grzyby umyć i zalać niewielką ilością ciepłej
wody. Gdy nasiakną gotować bez dolewania
wody ok. 40 minut.
Grzyby odcedzić, a do
wywaru włożyć odciśniętą z soku
kapustę. Dodać nieco
wody i ugotować. Odciśniętą
kapustę posiekać, podobnie
grzyby. Na tłuszczu podsmażyć
cebulę, włożyć
kapustę z
grzybami i zasmażyć. Przyprawić do smaku i wymieszać z
jajkiem.Pierogi lepimy i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem kapki
oleju. Kiedy same wypływają na wierzch, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy:)