ßßß
 
            
         Macie już zrobione czy dopiero się będziecie zabierać? U mnie akurat ta sprawa załatwiona została wczoraj. Podobnie jak pierniczki, ale na nie przepis jutro :)Nie wiem jak to wygląda u Was, ale w moim przypadku, na świeta, w grę wchodzą tylko te bezmięsne - z kapustą i grzybami.A leczenie ich to wręcz rytuał :)PrzepisCiasto- 250 ml letniej wody,- 1 jajko,- 2 łyżki oleju,- 560 g mąki pszennej.Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Wiem, że może mało to pomocne, ale tutaj nie ma większej filozofii :)Farsz- 1/2 kg kapusty kiszonej,- 4 dkg grzybów suszonych (chyba, że macie świeże :p),- 1 cebula,- pieprz, sól, majeranek,- 1 jajko.Grzyby umyć i zalać niewielką ilością ciepłej wody. Gdy nasiakną gotować bez dolewania wody ok. 40 minut. Grzyby odcedzić, a do wywaru włożyć odciśniętą z soku kapustę. Dodać nieco wody i ugotować. Odciśniętą kapustę posiekać, podobnie grzyby. Na tłuszczu podsmażyć cebulę, włożyć kapustę z grzybami i zasmażyć. Przyprawić do smaku i wymieszać z jajkiem.Pierogi lepimy i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem kapki oleju. Kiedy same wypływają na wierzch, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy:)
Macie już zrobione czy dopiero się będziecie zabierać? U mnie akurat ta sprawa załatwiona została wczoraj. Podobnie jak pierniczki, ale na nie przepis jutro :)Nie wiem jak to wygląda u Was, ale w moim przypadku, na świeta, w grę wchodzą tylko te bezmięsne - z kapustą i grzybami.A leczenie ich to wręcz rytuał :)PrzepisCiasto- 250 ml letniej wody,- 1 jajko,- 2 łyżki oleju,- 560 g mąki pszennej.Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Wiem, że może mało to pomocne, ale tutaj nie ma większej filozofii :)Farsz- 1/2 kg kapusty kiszonej,- 4 dkg grzybów suszonych (chyba, że macie świeże :p),- 1 cebula,- pieprz, sól, majeranek,- 1 jajko.Grzyby umyć i zalać niewielką ilością ciepłej wody. Gdy nasiakną gotować bez dolewania wody ok. 40 minut. Grzyby odcedzić, a do wywaru włożyć odciśniętą z soku kapustę. Dodać nieco wody i ugotować. Odciśniętą kapustę posiekać, podobnie grzyby. Na tłuszczu podsmażyć cebulę, włożyć kapustę z grzybami i zasmażyć. Przyprawić do smaku i wymieszać z jajkiem.Pierogi lepimy i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem kapki oleju. Kiedy same wypływają na wierzch, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy:)
