Wykonanie
Zbliża się sezon
owocowy, a wraz z nim
moda na pierogi. Znalazłam cudowny przepis na ciasto pierogowe na blogu moje wypieki - szybkie w wykonaniu, elastyczne, a przygotowanie to sama przyjemność. Pierogi, które Wam zaprezentuję robiłam z
kapustą i
grzybami. Co prawda ich czas już minął, bo najlepiej smakują w czasie Świąt Bożego Narodzenia, ale u nas są zawsze mile widziane :) Ciasto doskonale smakuje z każdym nadzieniem, musicie spróbować!
Składniki na ciasto:- 3 szklanki
mąki pszennej,- 1 szklanka gorącej
wody,- 1
jajko,- niecała łyżeczka
soli,- 1 łyżeczka
oleju.Składniki na farsz:- dość duża garść
suszonych grzybów,- ok. 200 g
kapusty kiszonej,- 1
cebula,-
sól,
pieprz,-
olej do podsmażenia.Rozpoczynamy od przygotowania farszu.
Grzyby namoczyć w garnku z
wodą, najlepiej przez całą noc. Rano gotować przez ok. godzinę.
Kapustę pokroić na drobniejsze kawałki, ugotować (do miękkości, ok. 30 minut).
Cebulę podsmażyć na łyżce
oliwy. Po chwili dodać do niej ugotowane i pokrojone drobno
grzyby oraz
kapustę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Aby farsz był dosyć zwarty, można posłużyć się maszynką do mielenia.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Po wyjęciu z misy delikatnie zagnieść. Ciasto można oczywiście od początku zagnieść ręcznie. Kulę dzielimy na mniejsze placki, rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy
mąką. Za pomocą szklanki wycinamy koła, układamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta). Pierogi doskonale smakują zarówno gotowane, jak i smażone (po ugotowaniu) :) Smacznego!