Wykonanie
27 stycznia 2015Składniki:1 średniej wielkości główka
białej kapusty0,5 kg
łopatki wieprzowej300g.
kaszy jęczmiennej perłowej2
marchewki1 biała część
pora1
jajko1/2 szklanki rosołu lub
bulionu drobiowego1 łyżka
soli i
pieprzuSos pomidorowy:0,5 l.
wody300 ml.
przecieru pomidorowego200 g.
koncentratu pomidorowego1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
soli i
pieprzu

Przygotowanie:
Kapustę umieścić w dużym garnku ,zalać
wodą , ugotować na pół miękko, odcedzić , odstawić do wystudzenia.
Łopatkę umyć , osuszyć , zmielić dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.Warzywa obrać , umyć.
Pora posiekać drobno ,
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mieso połączyć z warzywami i
kaszą , dodać
jajko , rosół oraz
przyprawy.Z ziemnej
kapusty oderwać pierwsze liście którymi wyłożyć dno garnka.Na każdy kojeny liść nakładać farsz , zwijać gołąbki najpier boki do środka a następnie w rulon.Gotowe ułożyć ścisło w garnku , zalać
wodą , gotować do miękkości ok 40 min.
Sos pomidorowy:
Wodę połączyć , z
przecierem pomidorowym oraz koncentratem ,podgrzewać na wolnym ogniu , doprawić.
Mąkę wymieszać dokładnie z paroma łyżkami zimnej
wody i sosu , przelać go garnka.Gotowy sos wlać do garnka z gołąbkami , zostawić na wolnym gazie kolejne 10 min.SmacznegoPost navigation← Delikatne roladki
rybne przygotowane bez tłuszczu z dodatkiem salsy warzywnej.Efektywnie prezentują się na
stole i obłędnie smakują. Polecam nie tylko wielbicielom ryb gdyż mój mąż który jest do nich specyficznie nastawiony zjadł dwie , a córka wyjadała z mojego talerza rączkami :)Małe pączki do przygotowania w parę chwil. Są lekko słodkie , bardzo mocno
serowe i oryginalne. Dzieci je uwielbiają :) →