Wykonanie
Oszczędnym i ekonomicznym należy być więc nic nie może się zmarnować, dlatego zrobiłam dziś zupę
pomidorową z wczorajszego rosołu. Rosół był robiony przez moją mamę, ale składniki są tradycyjne,
mięsko, marcheweczka i
pietruszka. A składniki na pomidorówkę to:

* 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego ( ilość zależy od ilości rosołu, ja miałam pół garnuszka)* 2 łyżeczki
mąki pszennej* 2 łyżeczki
śmietany 12%* odrobina
wody*
sól i
pieprzCzęść rosołu odlać do osobnego naczynia i zagotować, dodać koncentrat i ponownie gotować. Przygotować do zagęszczenia zupy w szklance
mąkę,
wodę i
śmietanę. Dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki. Garnek ściągnąć z gazu i delikatnie cienkim strumieniem wlewać mieszaninę ze szklanki. Znów postawić na gaz i zagotować mieszając. Doprawić
solą i
pieprzem.